Тестените закуски са едни от най-често хапваните, когато сме на Българското Черноморие. Родителите разчитат на банички, гьозлемета и курабийки, поръсени с кристална захар, за закуската на децата си, а и самите те похапват от тях. Причината - лесно е (почти на всеки ъгъл има баничарница), бързо е и, да не си кривим душата, вкусно е.
Предлагаме ви рецептата на леля танче от Варвара - малкото южно селце, където е сниман филмът "Голямото нощно къпане"
Съставки
- 1 кофичка Кисело мляко
- 1 ч.л. Сода за хляб
- 200 г Краве сирене
- 2.5 ч.ч. Брашно
- 125 г Краве масло
- 1/3 ч.ч. Олио
Начин на приготвяне
- 1. Содата се разбива в киселото мляко, за да шупне.
- 2. Добавя се натрошеното сирене.
- 3. Маслото се разтопява и половината количество се сипва в тестото.
- 4. Постепенно се добавя и брашното.
- 5. Всичко размесва на ръка, докато стане меко тесто, като меката част на ухото.
- 6. Останалата част от маслото се смесва с олио. С тази мазнина си намазват ръцете. Между дланите се оформят малки питчици. Подреждат се в намаслена тавичка.
- 7. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Стават меки отвътре, а хрупкави отгоре.