Тортата "Наполеон" с крем и блатове от пухкаво маслено тесто идва от Франция. Смята се, че Наполеонът е бил вдъхновен от парче mille-feuille, което означава торта с над хиляда слоя. Днес никой не може да каже със сигурност защо сладкарите са дали името на наполеон на тази торта, но най-популярната версия е, че тортата е направена като символ на 100-годишнината от победата срещу армията на Наполеон Бонапарт през 1812 година.
Приготвянето на тази торта отнема доста време. Ако нямате обаче толкова много търпение, може да приготвите този малко по-лесен десерт, който има същия божествен вкус.
Съставки
- 60 г Захар
- 100 г Краве масло
- 1 бр. Яйце
- 250 мл Квасена сметана
- 250 г Бутер тесто
- 1 с.л. Брашно
- 1 с.л. Ванилова захар
- 1 щипка Сол
Начин на приготвяне
- 1. Разстелете бутер тестото върху равна повърхност, за да стане на стайна температура. Поръсете с брашно и покрийте с кухненска кърпа или с фолиото, в което е било, за да не изсъхва.
- 2. Разбийте сметаната с яйцето, брашното, захарта, ваниловата захар и солта до гладкост, като поставите купата на водна баня и непрекъснато разбърквайте с бъркалка за 5-7 минути. Кремът трябва да стане плътен и дебел с консистенцията на крем крем. Поставете капак на купата и оставете на студено.
- 3. Нарежете листа бутер тестото на правоъгълни парчета. Сложете ги в тава, върху хартия за печене. Набодете с вилица, така че парата, образувала се при печенето, да може да излиза.
- 4. Печете за 15-20 минути при 200° C до златистокафяво. Извадете от фурната и ги охладете. разделете правоъгълниците на две, така че да имате само коричките. Не изхвърляйте трохите, използвайте ги за декорация на десерта.
- 5. Разбийте маслото, така че да побелее. Внимателно го смесете с изстудения яйчен крем.
- 6. За да сглобите десерта, използвайте десертни купи или някакъв вид чаши. Сложете 1 с.л. на дъното, върху него парче от бутер тестото, отново крем, друг слой тесто и завършете с крем на върха.
- 7. Накрая поръсете с трохите от изпеченото бутер тесто. Оставете в хладилника за 2-4 часа.
- 8. Добавете пудра захар, пресни сезонни плодове и листенца мента точно преди сервиране.