Класическото тирамису е известно със своя наситен какаов вкус. Но в тази вариация ви предлагаме десерт, който е свеж и леко кисел. Той може да се превърне в хита за това лято. Лимонотовото тирамису се приготвя с лимончело, кори от лимон, сок от лимон и се декорира със свежи лимонени резени. Освен изборените по-долу продукти за блата и лимоновия крем, ще са ви необходими още: 


За пълнежа:
1 кг маскарпоне
2 1/2 ч.ч. сметана
1/4 чаша захар

За сиропа:
2 чаши "Лимончело"
3/4 чаши вода


Лимоновото тирамису може да приготвите по стандарния начин - като наредите бишкотите в тавичка, или да използвате стъклени буркани за отделни порции. 

Съставки

  • 2 с.л. Лимонов зест
  • 1/2 ч.ч. Захар
  • 6 с.л. Краве масло
  • 2 бр. Жълтъци
  • 3 бр. Яйца
  • 1/2 ч.ч. Лимонов сок
  • 60 бр. Бишкоти

Начин на приготвяне

  • 1. За да направите лимоновия крем - разбийте в купа всички яйца и яйчни жълтъци. 
  • 2. В тиган с дебело дъно смесете захарта, лимоновата кора, сок и яйчна смес и сложете на слаб огън. Оставете да се готви, докато сместа се сгъсти. Отнема около 15-20 минути.
  • 3. Добавете маслото и отстранете от котлона, когато то се стопи. 
  • 4. Прецедете крема през цедка и го налейте в друга купа. Така няма да останат бучки. Оставете да се охлади до стайна температура.
  • 5. За пълнеж заделете 1/4 ч. ч. от охладения лимонов крем. 
  • 6. В голяма купа смесете останалата част крем с маскарпонето. Разбийте с електрически миксер на средно висока скорост, докато стане гладко.
  • 7. В друга купа разбийте сметаната и захарта, докато стане гъсто и се образуват остри върхове, които не падат.  
  • 8. Смесете половината количество сметана със сместа от маскарпоне и лимонов крем. 
  • 9. За сиропа - в купа смесете лимончелото и водата. Потопете всяка бишкота в сместа и ги подредете в тавичка или в стъклени бурканчета, според вида тирамису, което сте избрали да приготвите.
  • 10. След като наредите първия слой бишкоти, поставете от лимоновия крем. Отгоре сложете втори слой бишкоти и отново крем. Върху третия слой бишкоти сложете от сметаната. 
  • 11. Използвайки останалата 1/4 чаша лимонова извара за най-отгоре. Украсете с пресни лимонови резенчета.