С малко лимон може да превърнете обикновения ориз в свежо, екзотично основно ястие или приятна гарнитура за месо.
Цветът на ориза е така наситено жълт не от лимона, а от подправката куркума. Тя го прави златист и много красив. За хрупкавост към ориза може да се прибавят запечени на сух тиган лешници, а за пикантност - пикани люти чушки.
Оризът се приготвя със зеленчуков бульон, за да стане ароматен. Ако нямате готов такъв, заменете с вода, но леко ще отнемете от наситеността на ястието. Млякото пък дава плътност и прави ориза малко кремообразен.
Съставки
- 1 ч.ч. Дългозърнест ориз
- 4 стръка Зелен лук
- 3 скилидки Чесън
- 1 ч.ч. Прясно мляко
- 2 ч.ч. Зеленчуков бульон
- 1 бр. Лимон
- 1/2 ч.л. Куркума
- 2 с.л. Зехтин
- 2 с.л. Краве масло
- 1 ч.л. Черен пипер
- 1 ч.л. Сол
Начин на приготвяне
- 1. Разтопете маслото в тиган, добавете и зехтина.
- 2. Нарежете бялата част на лука. Зелената оставете за гарнитура. Сложете го в тигана и гответе 1 минута.
- 3. Наситнете чесъна и настържете кората на лимона. Добавете ги към останалите продукти и продължете да готвите, като разбърквате през 30 секунди.
- 4. Сипете ориза, куркумата, солта и черния пипер. Излейте зеленчуковия бульон, млякото и лимоновия сок.
- 5. Намалете температурата на котлона и оставете да заври. След като кипне, го оставете да покъкри тихо 20 минути или докато течността се изпари.
- 6. Гарнирайте със свеж копър и зелен лук.