С малко лимон може да превърнете обикновения ориз в свежо, екзотично основно ястие или приятна гарнитура за месо. 

Цветът на ориза е така наситено жълт не от лимона, а от подправката куркума. Тя го прави златист и много красив. За хрупкавост към ориза може да се прибавят запечени на сух тиган лешници, а за пикантност - пикани люти чушки. 

Оризът се приготвя със зеленчуков бульон, за да стане ароматен. Ако нямате готов такъв, заменете с вода, но леко ще отнемете от наситеността на ястието. Млякото пък дава плътност и прави ориза малко кремообразен.  

Съставки

  • 1 ч.ч. Дългозърнест ориз
  • 4 стръка Зелен лук
  • 3 скилидки Чесън
  • 1 ч.ч. Прясно мляко
  • 2 ч.ч. Зеленчуков бульон
  • 1 бр. Лимон
  • 1/2 ч.л. Куркума
  • 2 с.л. Зехтин
  • 2 с.л. Краве масло
  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 1 ч.л. Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Разтопете маслото в тиган, добавете и зехтина.
  • 2. Нарежете бялата част на лука. Зелената оставете за гарнитура. Сложете го в тигана и гответе 1 минута.
  • 3. Наситнете чесъна и настържете кората на лимона. Добавете ги към останалите продукти и продължете да готвите, като разбърквате през 30 секунди.
  • 4. Сипете ориза, куркумата, солта и черния пипер. Излейте зеленчуковия бульон, млякото и лимоновия сок.
  • 5. Намалете температурата на котлона и оставете да заври. След като кипне, го оставете да покъкри тихо 20 минути или докато течността се изпари.
  • 6. Гарнирайте със свеж копър и зелен лук.