Рататуй е лесно, лятно и много вкусно леко ястие. То е традиционно за френска кухня. Рататуй е простичко, но тайната на вкуса му се крие в предварителната подготовка на зеленчуците, преди тавичката да иде във фурната. Ако желаете или нямате достатъчно време обаче, може да пропуснете предварителната термична обработка. Просто подредете зеленчуците в тавичката, овкусете и запечете. Разбира, се вкусът се променя. 


Препоръчваме ви да използвате поне два вида тиквички, както и разноцветни чушки, за да направите ястието с още по-добра визия. 


Полейте със сметана, за да омекотите вкуса и да балансирате киселинността на зеленчуците.

 

   

 

 

 

 

Съставки

  • 1 бр. Патладжан
  • 2 бр. Тиквички
  • 2 бр. Червени чушки
  • 1 глава Лук
  • 2 бр. Домати
  • 3 скилидки Чесън
  • 7 с.л. Зехтин
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 50 мл Сметана

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете патладжана на филийки. Посолете го и го оставете за около 20 минути в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият сок. След това изплакнете и подсушете върху кухненска хартия. Изпържете шайбите в 3 с.л. сгорещен зехтин от двете страни, докато станат със златиста коричка.
  • 2. Нарежете тиквичките, лука и чушките шайби. 
  • 3. Доматите обелете от ципата и също нарежете на кръгчета. Нарежете чесъна на ситно и го смесете с 1 с. л. зехтин. Сложете в тиган и след като се затопли, задушете доматите. Добавете 70 мл вода и оставете да покъкри на тих огън 5 минути. Готовата смес разстелете в тавата, в която ще печете зеленчуците.
  • 4. Върху нея подредете зеленчуци, като ги редувате - патладжан, чушка, тиквички. Поръсете със зехтин и сол. Покрийте с алуминиево фолио. Печете във фурна за 20 минути на 200°C.

     

  • 5. Махнете фолиото и запечете за още 5 минути. Накрая полейте със сметаната, докато зеленчуците са още топли.