Рататуй е лесно, лятно и много вкусно леко ястие. То е традиционно за френска кухня. Рататуй е простичко, но тайната на вкуса му се крие в предварителната подготовка на зеленчуците, преди тавичката да иде във фурната. Ако желаете или нямате достатъчно време обаче, може да пропуснете предварителната термична обработка. Просто подредете зеленчуците в тавичката, овкусете и запечете. Разбира, се вкусът се променя.
Препоръчваме ви да използвате поне два вида тиквички, както и разноцветни чушки, за да направите ястието с още по-добра визия.
Полейте със сметана, за да омекотите вкуса и да балансирате киселинността на зеленчуците.
Съставки
- 1 бр. Патладжан
- 2 бр. Тиквички
- 2 бр. Червени чушки
- 1 глава Лук
- 2 бр. Домати
- 3 скилидки Чесън
- 7 с.л. Зехтин
- 1/2 ч.л. Сол
- 50 мл Сметана
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете патладжана на филийки. Посолете го и го оставете за около 20 минути в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият сок. След това изплакнете и подсушете върху кухненска хартия. Изпържете шайбите в 3 с.л. сгорещен зехтин от двете страни, докато станат със златиста коричка.
- 2. Нарежете тиквичките, лука и чушките шайби.
- 3. Доматите обелете от ципата и също нарежете на кръгчета. Нарежете чесъна на ситно и го смесете с 1 с. л. зехтин. Сложете в тиган и след като се затопли, задушете доматите. Добавете 70 мл вода и оставете да покъкри на тих огън 5 минути. Готовата смес разстелете в тавата, в която ще печете зеленчуците.
- 4. Върху нея подредете зеленчуци, като ги редувате - патладжан, чушка, тиквички. Поръсете със зехтин и сол. Покрийте с алуминиево фолио. Печете във фурна за 20 минути на 200°C.
- 5. Махнете фолиото и запечете за още 5 минути. Накрая полейте със сметаната, докато зеленчуците са още топли.