Лесно кулинарно предложение, ако очаквате домът ви да бъде посетен от лазарки.
Съставки
- 20 г Мая
- 1 с.л. Олио
- 1 с.л. Захар
- 1 ч.л. Сол
- 400 г Брашно
Начин на приготвяне
- 1. Маята се размесва с малко хладка вода в купичка и се оставя да втаса.
- 2. В по-голяма купа се изсипва брашното. Прави се дупка в средата, където се слагат солта и захарта, изсипва се и втасалата мая и съставките се размесват. Добавя се вода, за да се получи средно меко тесто.
- 3. Тестото се оставя да втаса, докато увеличи обема си два пъти, след което се размесва отново преди да се оформи.
- 4. За направата на лазарските плитки: оформят се топки с големината на среден картоф. Размесват се във формата на продълговати пръчки, които се хващат в средата и се увиват двата висящи края във формата на спирала. Плитките са готови за печене.
- 5. Поставят се в намаслена тава, намазват се с олио и се пекат на 170 градуса около 40 минути.