Ястията с карфиол се отличават с превъзходния си и нежен вкус, както и с мекотата на аромата си. Благодарение на богатото си съдържание на витамин С и още цял куп благодатни за организма хранителни вещества, гозбите с карфиол са не само изключително апетитни, но и много полезни.
Съставки
- 1 връзка Кориандър
- 1 щипка Сол
- 400 мл Зеленчуков бульон
- 500 мл Прясно мляко
- 40 г Пушен бекон
- 1 1/2 с.л. Олио
- 1 бр. Картоф
- 1 глава Лук
- 600 г Карфиол
- 1/2 ч.л. Индийско орехче
- 1 щипка Захар
- 1 връзка Магданоз
Начин на приготвяне
- 1. Розичките се отделят, а стеблото на карфиола се нарязва на ситно.
- 2. Загрява се 1 ч.л. олио, в което се запържва оформеният на кубчета бекон до получаването на хрупкава коричка, след което същият се изважда от тигана.
- 3. Добавя се 1 с.л. олио, в което се задушават нарязаните на ситно картофи и лук плюс стеблото на карфиола.
- 4. Добавят се млякото и бульонът и се вари на тих огън 20-25 минути. Подправя се със сол. Розичките на карфиола се добавят 10 минути преди края на кулинарния процес.
- 5. Половината от кориандъра, нарязан на едро, се слага в супата и се пюрира. Оставя се отново да заври и се подправя със сол, индийско орехче и малко захар.
- 6. Останалият кориандър се разбърква с бекона. Супата може да се поднесе с декорация от магданоз, нарязана на малки резенчета сладка червена чушка или парченца хрпкав бекон.