Ястията с карфиол се отличават с превъзходния си и нежен вкус, както и с мекотата на аромата си. Благодарение на богатото си съдържание на витамин С и още цял куп благодатни за организма хранителни вещества, гозбите с карфиол са не само изключително апетитни, но и много полезни.

Съставки

  • 1 връзка Кориандър
  • 1 щипка Сол
  • 400 мл Зеленчуков бульон
  • 500 мл Прясно мляко
  • 40 г Пушен бекон
  • 1 1/2 с.л. Олио
  • 1 бр. Картоф
  • 1 глава Лук
  • 600 г Карфиол
  • 1/2 ч.л. Индийско орехче
  • 1 щипка Захар
  • 1 връзка Магданоз

Начин на приготвяне

  • 1. Розичките се отделят, а стеблото на карфиола се нарязва на ситно.
  • 2. Загрява се 1 ч.л. олио, в което се запържва оформеният на кубчета бекон до получаването на хрупкава коричка, след което същият се изважда от тигана.
  • 3. Добавя се 1 с.л. олио, в което се задушават нарязаните на ситно картофи и лук плюс стеблото на карфиола.
  • 4. Добавят се млякото и бульонът и се вари на тих огън 20-25 минути. Подправя се със сол. Розичките на карфиола се добавят 10 минути преди края на кулинарния процес.
  • 5. Половината от кориандъра, нарязан на едро, се слага в супата и се пюрира. Оставя се отново да заври и се подправя със сол, индийско орехче и малко захар.
  • 6. Останалият кориандър се разбърква с бекона. Супата може да се поднесе с декорация от магданоз, нарязана на малки резенчета сладка червена чушка или парченца хрпкав бекон.