Крем питата е от леките десерти, който всички харесват, най-вече заради крема. Той е класически млечен крем с аромат на ванилия. Разбира се, може да откриете рецепти, в които кремът има друг преобладаващ цвят или вкус, но когато става дума за класика - доверете се на оснвоните продукти.
Крем питата може просто да поръсите с пудра захар отгоре или да обогатите с разбити на сняг белтъци. С тях се получава лек карамелен аромат и има повечр хрупкавост.
Съставки
- 2 листа Бутер тесто
- 100 г Краве масло
- 1 литри Прясно мляко
- 8 с.л. Брашно
- 4 бр. Яйца
- 2 пакетчета Ванилия
- 1 ч.ч. Захар
Начин на приготвяне
- 1. Чукнете яйцата и разделете белтъците и жълтъците. Разбийте 3 белтъка с 5 с. л. захар.
- 2. В дълбока тенджерка сипете жълтъците и останалата част от захарта и разбийте с кухненска тел или вилица. На тънка струйка добавете прясното мляко и разтопеното масло. Лъжица по лъжица, добавете и брашното, смесено с ванилията. Разбъркайте и сложете на котлона. Бъркайте, докато кремът се сгъсти.
- 3. Леко разточете бутер тестото, напръскайте го с вода и го набодете с вилица по цялата повърхност, за да не се надуе неравномерно при печенето. Изрежете по формата на тавата, в която ще печете. Изпечете двата блата за 13 минути на 200 градуса. Извадете и поставете в друга тава.
- 4. Подредете крем питата, като редувате бутер тесто с крем ванилия. Най-отгоре нахвърляйте от сместа с белтъците. Запечете във фурна с включен само горен реотан, докато стане златисто.