В буквален превод тирамису означава “вземи ме/повдигни ме“. Смята се, че десертът възниква през 19 век в Тревизо, създаден от собственичка на „къща за удоволствия“ в центъра на града. Десертът бил афродизиак, който накрая на вечерта гостите получавали.

Във времето истинските корени на десерта били заличени и след от тях се появяват чак през 80-те години на миналия век. Но по-възрастните италианки и до днес предават знанието за идеалното ароматно и нежно тирамису.

Снимка: Polka dot kitchen

Днес заедно с Polka dot kitchen ви представямe класическата рецепта, в която не присъства само вино Марсала, което е традиционно за този десерт.

Необходими продукти:

  • 14 котешки езичета (рецептата за домашни бишкоти на Polka dot kitchen може да видите тук)
  • 2 ч.л. инстантно кафе
  • 2 с.л. сурово какао
  • 5 жълтъка
  • 5 с.л. златна тръстикова захар
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • 500 г маскарпоне

Снимка: Polka dot kitchen

Начин на приготвяне:

  • Започваме с подготовката на пухкавия крем - звездата на тази рецепта. На котлона приготвяме тенджера с вода, в която поставяме купа, която не докосва водата – създаваме съд за водна баня.
  • В купата добавяме жълтъците и захарта, като след като заври водата започваме да бъркаме директно над водната баня сместа с миксер за поне 10 минути или докато сместа се сгъсти и температурата се повдигне, за да се сготвят.
  • След като сместа е готова, оставяме да се охлади за около 5 минути и добавяме ванилията и маскарпонето. Разбъркваме за последно до хомогенност.
  • В малка купа заливаме инстантното кафе и 1 с.л. какао с топла вода и разбъркваме добре.
  • Време е да сглобим. Потапяме едно по едно половината котешки езичета за 1 секунда в кафето и подреждаме в тавичка.
  • Добавяме половината крем и го разстиламе равномерно. Повтаряме с втори слой и охлаждаме десерта за поне 2 часа в хладилник.
  • Преди сервиране покриваме с останалата 1 с.л. сурово какао, пресята. Този десерт се консумира на малки парченца и с наслада за всички сетива.

За още рецепти от Polka dot kitchen посетете Фейсбук и Инстаграм страниците ѝ.