В буквален превод тирамису означава “вземи ме/повдигни ме“. Смята се, че десертът възниква през 19 век в Тревизо, създаден от собственичка на „къща за удоволствия“ в центъра на града. Десертът бил афродизиак, който накрая на вечерта гостите получавали.
Във времето истинските корени на десерта били заличени и след от тях се появяват чак през 80-те години на миналия век. Но по-възрастните италианки и до днес предават знанието за идеалното ароматно и нежно тирамису.
Днес заедно с Polka dot kitchen ви представямe класическата рецепта, в която не присъства само вино Марсала, което е традиционно за този десерт.
Необходими продукти:
- 14 котешки езичета (рецептата за домашни бишкоти на Polka dot kitchen може да видите тук)
- 2 ч.л. инстантно кафе
- 2 с.л. сурово какао
- 5 жълтъка
- 5 с.л. златна тръстикова захар
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 500 г маскарпоне
Начин на приготвяне:
- Започваме с подготовката на пухкавия крем - звездата на тази рецепта. На котлона приготвяме тенджера с вода, в която поставяме купа, която не докосва водата – създаваме съд за водна баня.
- В купата добавяме жълтъците и захарта, като след като заври водата започваме да бъркаме директно над водната баня сместа с миксер за поне 10 минути или докато сместа се сгъсти и температурата се повдигне, за да се сготвят.
- След като сместа е готова, оставяме да се охлади за около 5 минути и добавяме ванилията и маскарпонето. Разбъркваме за последно до хомогенност.
- В малка купа заливаме инстантното кафе и 1 с.л. какао с топла вода и разбъркваме добре.
- Време е да сглобим. Потапяме едно по едно половината котешки езичета за 1 секунда в кафето и подреждаме в тавичка.
- Добавяме половината крем и го разстиламе равномерно. Повтаряме с втори слой и охлаждаме десерта за поне 2 часа в хладилник.
- Преди сервиране покриваме с останалата 1 с.л. сурово какао, пресята. Този десерт се консумира на малки парченца и с наслада за всички сетива.
За още рецепти от Polka dot kitchen посетете Фейсбук и Инстаграм страниците ѝ.