Традиционна българска манджа за обяд или вечеря - никой не може да й устои. Заради вкуса, заради соса, в който може да си топим хляба, заради меките кюфтенца, които се топят в устата. Кюфтетата със сос са класика за българската кухня. Тази рецепта е изпитана, готви се лесно и ще засити и най-гладния.
Съставки
- 3 стръка Магданоз
- 1 с.л. Сол
- 1 с.л. Бяло брашно
- 3 бр. Домати от консерва
- 2 с.л. Олио
- 2 глава Лук
- 1/2 ч.ч. Ориз
- 300 г Кайма
- 2 бр. Моркови
- 1 щипка Черен пипер
Начин на приготвяне
- 1. Каймата се овкусява със сол и черен пипер. Омесва се със суровия ориз и едната глава ситно настърган лук. Оформят се кюфтенца. Не трябва да са много големи, защото при варенето, оризът набъбва.
- 2. Другата глава лук също се наситнява и заедно с морковите, се задушава в олиото, докато омекнат. Прибавят се настърганите на ситно домати и доматеният сос от консервата към тях и се оставя да ври.
- 3. Доливат се 300 мл вода към зеленчуците и се посолява. Щом сосът заври отново, в него се пускат кюфтетата. Ястието се вари на тих огън около 30 минути.
- 4. Брашното се разтваря във вода. Разбърква се, докато стане хомогенно. Сипва се на тънка струйка в соса, за да се сгъсти.
- 5. Кокато стане готово, се поръсва с нарязан на ситно магданоз.