Традиционна българска манджа за обяд или вечеря - никой не може да й устои. Заради вкуса, заради соса, в който може да си топим хляба, заради меките кюфтенца, които се топят в устата. Кюфтетата със сос са класика за българската кухня. Тази рецепта е изпитана, готви се лесно и ще засити и най-гладния. 

  

 

 

 



Съставки

  • 3 стръка Магданоз
  • 1 с.л. Сол
  • 1 с.л. Бяло брашно
  • 3 бр. Домати от консерва
  • 2 с.л. Олио
  • 2 глава Лук
  • 1/2 ч.ч. Ориз
  • 300 г Кайма
  • 2 бр. Моркови
  • 1 щипка Черен пипер

Начин на приготвяне

  • 1. Каймата се овкусява със сол и черен пипер. Омесва се със суровия ориз и едната глава ситно настърган лук. Оформят се кюфтенца. Не трябва да са много големи, защото при варенето, оризът набъбва. 
  • 2. Другата глава лук също се наситнява и заедно с морковите, се задушава в олиото, докато омекнат. Прибавят се настърганите на ситно домати и доматеният сос от консервата към тях и се оставя да ври.
  • 3. Доливат се 300 мл вода към зеленчуците и се посолява. Щом сосът заври отново, в него се пускат кюфтетата. Ястието се вари на тих огън около 30 минути.
  • 4. Брашното се разтваря във вода. Разбърква се, докато стане хомогенно. Сипва се на тънка струйка в соса, за да се сгъсти. 
  • 5. Кокато стане готово, се поръсва с нарязан на ситно магданоз.