Кабак е ястие, подобно на родопския пататник, но вместо с картофи, се приготвя с тиквички. Рецептата е лесна и ястието се приготвя бързо. Може да се приготви в тиган на котлон или в тавичка на фурна. Във варианта в тиган се слага по-тънка плънка, за да може да се изпече добре. Отгоре се поставя капак. След като се обърне, капакът се маха, за да остане ястието хрупкаво.
Съставки
- 1 опаковка Кори за баница
- 4 бр. Тиквички
- 5 бр. Яйца
- 300 г Краве сирене
- 1 с.л. Чубрица
- 1/2 ч.ч. Галета
- 10 стръка Пресен лук
- 2 с.л. Орехи
- 1 с.л. Копър
Начин на приготвяне
- 1. Тиквичките се настъргват на едро. Посоляват се и се оставят в дълбок съд, който е леко наклонен, за да се отцеди излишната вода. След 15 минути внимателно изстискайте тиквичките с ръка.
- 2. Овкусете с чубрица.
- 3. Натрошете сиренето на едро и го добавете към зеленчука.
- 4. Разбийте яйцата в купа и ги сипете при тиквичките. Разбъркайте.
- 5. Нарежете лука на ситно и също добавете. Оставете 1-2 стръка за поръсване.
- 6. Към тестото може да добавите галета, за да го уплътни. Разбъркайте.
- 7. Подредете половината кори на дъното на предварително намаслена тава. Няколко от тях трябва да излизат от ръба на тавата. Сипете плънката, след което покрийте с другата половина кори. Загърнете долните, така че да стане стегнат пакет.
- 8. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Щом леко се запече отгоре,фурната се намалява на 170 градуса.
- 9. Готовият кабак се сервира с малко масло отгоре, което се разтопява от топлината. Поръсва се със ситно нарязан лук.