Кабак е ястие, подобно на родопския пататник, но вместо с картофи, се приготвя с тиквички. Рецептата е лесна и ястието се приготвя бързо. Може да се приготви в тиган на котлон или в тавичка на фурна. Във варианта в тиган се слага по-тънка плънка, за да може да се изпече добре. Отгоре се поставя капак. След като се обърне, капакът се маха, за да остане ястието хрупкаво. 

Съставки

  • 1 опаковка Кори за баница
  • 4 бр. Тиквички
  • 5 бр. Яйца
  • 300 г Краве сирене
  • 1 с.л. Чубрица
  • 1/2 ч.ч. Галета
  • 10 стръка Пресен лук
  • 2 с.л. Орехи
  • 1 с.л. Копър

Начин на приготвяне

  • 1. Тиквичките се настъргват на едро. Посоляват се и се оставят в дълбок съд, който е леко наклонен, за да се отцеди излишната вода. След 15 минути внимателно изстискайте тиквичките с ръка.
  • 2. Овкусете с чубрица.
  • 3. Натрошете сиренето на едро и го добавете към зеленчука.
  • 4. Разбийте яйцата в купа и ги сипете при тиквичките. Разбъркайте.
  • 5. Нарежете лука на ситно и също добавете. Оставете 1-2 стръка за поръсване.
  • 6. Към тестото може да добавите галета, за да го уплътни. Разбъркайте.
  • 7. Подредете половината кори на дъното на предварително намаслена тава. Няколко от тях трябва да излизат от ръба на тавата. Сипете плънката, след което покрийте с другата половина кори. Загърнете долните, така че да стане стегнат пакет.
  • 8. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Щом леко се запече отгоре,фурната се намалява на 170 градуса.
  • 9. Готовият кабак се сервира с малко масло отгоре, което се разтопява от топлината. Поръсва се със ситно нарязан лук.