Цветята, които могат да се ядат, са атрактивен продукт и превръщат ястието в истинско пиршество. Може да поръсите салати, сандвичи или да си приготвите сладък десерт. Близалките са не само интересни, но се правят лесно. цветето им придава елегантност и те вече не са захарната залъгалка, любима на децата. Може да ги предложите на парти или като дребни подаръци за гостите. Със сигурност ще ги впечатлите.
Необходими продукти:
2 ч. ч. кристална захар
2/3 ч. ч. царевичен сироп
2/3 ч. ч. вода
10 цвята от ядливи цветя (предварително измити и подсушени)
10 пръчки за близалки (пластмасови или дървени)
По желание:
есенция
хранителна боя за оцветяване
Разтопете захарта, сиропа и водата на водна баня. Оставете я да заври, за да сте сигурни, че всяко захарно кристалче се е стопило. Добавете оцветителите и есенцията. Отстранете от котлона. Когато сместа спре да прави балончета, налейте в подготвените форми или в гнездата.
Ако нямате специална формичка, може да използвате металната поставка от малките чаени свещи.
Друга хитрост - поръсете тава с пудра захар и в нея оформете вдлъбнатини с подходяща форма (дъно на чаша например). Поставете пластмасова или дървена дръжка. След това внимателно залейте тази вдлъбнатина с горещия карамел. Така се оформя кръг по вдлъбнатото в пудрата и същевременно залепва дръжката на близалката.