На езика на индианското племе алгонкини от Северна Америка „сакоташ” означава царевица и боб, сварени заедно.
Съставки
- 250 г Сладка царевица
- 500 г Бял боб
- 2 щипки Черен пипер
- 1 ч.л. Сол
- 1 л Пилешки бульон
- 1,5 кг Пиле
- 1 глава Лук
- 1 с.л. Зехтин
- 4 с.л. Магданоз
- 150 мл Квасена сметана
- 1 стрък Гарни
Начин на приготвяне
- 1. Зехтинът се загрява в голяма тенджера и се задушава лукът на тих огън.
- 2. Добавят се нарязаното месо, бульона и букета гарни (последният се пуска в супата за 5 минути, след което се изважда).
- 3. Подправя се със сол и пипер и се оставя да заври, после се намалява максимално огъня и се готви под капак 30-40 минути, докато месото омекне.
- 4. Месото от тенджерата се изважда в чиния.
- 5. Всичката мазнина от повърхността на супата се обира. Отново се оставя да заври и в нея се пуска бобът и сладката царевица.
- 6. Огънят се намалява. Супата се похлупва и се вари 10 минути.
- 7. Месото се обезкостява и кожата се отстранява. Месото се нарязва на ситни парченца.
- 8. Месото се връща в съда и се оставя на огъня още 5 минути.
- 9. Сваля се от огъня и се добавят сметаната и магданоза. Супата се поднася с препечени филийки. Индианците я сервират в издълбани хлебни пити.