На езика на индианското племе алгонкини от Северна Америка „сакоташ” означава царевица и боб, сварени заедно.

Съставки

  • 250 г Сладка царевица
  • 500 г Бял боб
  • 2 щипки Черен пипер
  • 1 ч.л. Сол
  • 1 л Пилешки бульон
  • 1,5 кг Пиле
  • 1 глава Лук
  • 1 с.л. Зехтин
  • 4 с.л. Магданоз
  • 150 мл Квасена сметана
  • 1 стрък Гарни

Начин на приготвяне

  • 1. Зехтинът се загрява в голяма тенджера и се задушава лукът на тих огън.
  • 2. Добавят се нарязаното месо, бульона и букета гарни (последният се пуска в супата за 5 минути, след което се изважда).
  • 3. Подправя се със сол и пипер и се оставя да заври, после се намалява максимално огъня и се готви под капак 30-40 минути, докато месото омекне.
  • 4. Месото от тенджерата се изважда в чиния.
  • 5. Всичката мазнина от повърхността на супата се обира. Отново се оставя да заври и в нея се пуска бобът и сладката царевица.
  • 6. Огънят се намалява. Супата се похлупва и се вари 10 минути.
  • 7. Месото се обезкостява и кожата се отстранява. Месото се нарязва на ситни парченца.
  • 8. Месото се връща в съда и се оставя на огъня още 5 минути.
  • 9. Сваля се от огъня и се добавят сметаната и магданоза. Супата се поднася с препечени филийки. Индианците я сервират в издълбани хлебни пити.