Ще дойде Видовден! – казва народът, когато има предвид, че най-после ще дойде възмездието. Но какво всъщност значи този израз и откъде идва? От край време народът вярва, че дори да няма справедливост от страна адвокати и съдилища, винаги има нещо друго, по-голямо и пророческо, което знае къде се крият истината и справедливостта. На Видовден всичко си идва на мястото и ощетените се радват.

Снимка: iStock

На този ден се изпълняват специални любовни ритуали. В навечерието момичета се миели с видовденска вода, събирана от росата в тревата. Изплаквали косите и лицата си с нея, защото вярвали, че е чудодейна и ще ги направи красиви. След това намирали косичник (шавар, дзука) – растение, което е разпространено из мочурливите места и има доста силни лечебни качества. От него момичетата отрязвали 3 стръка и ги наричали на имената на младежите, които харесвали. Вярвало се, че до края на годината ще се задомят у този, чийто стрък порасне най-високо. 

На празник като на празник – без музика не може. На Видовден се изпълняват различни песни.

Чи си излези хубава Вида,
по поли и ситнити звезди,
на гърди и ясното слънци
на плищи и ясния месец,
да ограло зимя, нибе,
зимя, нибе, гора, уда,
три планини сиу стадо,
овчарити под чърдъци,
иргените по ливади,
млади булки по чикъми,
малки моми под кръхчета,
стари баби по буклуци,
стари ора по кръчмити.

Вида имала двама братя – Въртоломей и Елисей. Тя цял живот следяла какви пакости вършат братята й и ги наказвала. Затова и често се изобразява подобно на богинята Темида с вързани очи, за да може да отсъжда справедливо. 

Хлябът винаги е заемал важно място на празничната трапеза на българина. На Видовден също е така. Жените месят колачи и пити, които сутринта поставят на оброчен камък. На много места из България се правят събори. Това важи най-вече за Перник, Брезник и населените места в района.

На Видовден не се върши полска или друга домашна работа. Освен храната на празника е важна и водата. Правят се китки с рози и здравец, които се топят във вода и с тях се ръсят очите. Видовден е празник и за здраве на очите и против слепота.