Някои храни не просто имат по-добър вкус, когато са охладени — те всъщност стават по-полезни за здравето. Когато сготвим и охладим определени храни, в тях се случват малки вълшебства: променя се химичният им състав, увеличава се устойчивото нишесте (което стабилизира кръвната захар), а някои антиоксиданти стават по-достъпни за организма.
Открийте кои 8 изненадващи храни е по-добре да хапвате охладени, особено ако искате да се грижите за кръвната си захар, храносмилането и метаболизма.
Бял ориз
Когато го сготвите и охладите, белият ориз образува устойчиво нишесте – което се усвоява по-бавно и помага за стабилизиране на кръвната захар.
Идея за сервиране: Направете си купа с ориз, микс от зеленчуци и лек соев сос. Или го използвайте като гарнитура за пилешко или риба.
Овесени ядки
Сварените и охладени овесени ядки също образуват устойчиво нишесте, което подпомага чревната флора и регулира кръвната захар.
Как да ги хапнете: пригответе ги вечерта – комбинирайте овесени ядки с кисело мляко (или растително мляко), горски плодове и чиа семена. Оставете в хладилника, а на сутринта изяжте.
Картофи
Сварените и охладени картофи не само стават по-здравословни заради устойчивото нишесте, но и се мачкат по-лесно, без да лепкат.
Съвет, за да са по-вкусни: Ако ги затоплите леко в микровълновата фурна, картофите запазват част от устойчивото нишесте и стават пухкави при намачкване.
Копър
Изненадващо, но е истина – охладеният копър съдържа повече фенолни киселини, които са силни антиоксиданти и предпазват клетките от оксидативен стрес.
Как да го ползвате в кухнята: Поръсете охладен копър върху сьомга или върху вече изстинали картофено пюре и салати.
Ечемик
Този забравен зърнен герой става по-полезен, когато се охлади – подобрява обмяната на веществата и действа благоприятно на червата.
Съвет за сервиране: Използвайте сварен и охладен ечемик в листни салати и в дресинги с цитрусова нотка.
Паста
Сготвената и охладена паста е още един източник на устойчиво нишесте. Ако използвате пълнозърнеста паста, получавате и фибри, и витамини.
Идея: Направете си паста салата със зеленчуци, нахут и дресинг с оцет и зехтин.
Боб Пинто
Този боб се отличава не само с шарените си зърна, но и с това, че в тях се съдържат много хранителни вещества, сред които са протеини и фибри. При варене и охлаждане той става истинска звезда сред бобовите култури с най-високо съдържание на устойчиво нишесте.
Идея, за да го хапвате охладен: Направете салата с боб, домати, кориандър, авокадо, лимонов сок и настъргано сирене.
Хляб
Изстуденият и съхраняван хляб (например в хладилник за 7 дни) съдържа значително повече устойчиво нишесте от топлия, току-що изпечен хляб.
Как да го ползвате: Направете сандвич със здравословни мазнини като авокадо или бадемово масло.
Вижте във видеото идеи с какво да заместим месото:
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK