Някои храни не просто имат по-добър вкус, когато са охладени — те всъщност стават по-полезни за здравето. Когато сготвим и охладим определени храни, в тях се случват малки вълшебства: променя се химичният им състав, увеличава се устойчивото нишесте (което стабилизира кръвната захар), а някои антиоксиданти стават по-достъпни за организма.

Открийте кои 8 изненадващи храни е по-добре да хапвате охладени, особено ако искате да се грижите за кръвната си захар, храносмилането и метаболизма.

Бял ориз

Снимка: istockphoto.com

Когато го сготвите и охладите, белият ориз образува устойчиво нишесте – което се усвоява по-бавно и помага за стабилизиране на кръвната захар.

Идея за сервиране: Направете си купа с ориз, микс от зеленчуци и лек соев сос. Или го използвайте като гарнитура за пилешко или риба.

Овесени ядки

Снимка: istockphoto.com

Сварените и охладени овесени ядки също образуват устойчиво нишесте, което подпомага чревната флора и регулира кръвната захар.

Как да ги хапнете: пригответе ги вечерта – комбинирайте овесени ядки с кисело мляко (или растително мляко), горски плодове и чиа семена. Оставете в хладилника, а на сутринта изяжте.

Картофи

Снимка: iStock

Сварените и охладени картофи не само стават по-здравословни заради устойчивото нишесте, но и се мачкат по-лесно, без да лепкат.

Съвет, за да са по-вкусни: Ако ги затоплите леко в микровълновата фурна, картофите запазват част от устойчивото нишесте и стават пухкави при намачкване.

Копър

Снимка: Canva

Изненадващо, но е истина – охладеният копър съдържа повече фенолни киселини, които са силни антиоксиданти и предпазват клетките от оксидативен стрес.

Как да го ползвате в кухнята: Поръсете охладен копър върху сьомга или върху вече изстинали картофено пюре и салати.

Ечемик

Този забравен зърнен герой става по-полезен, когато се охлади – подобрява обмяната на веществата и действа благоприятно на червата.

Съвет за сервиране: Използвайте сварен и охладен ечемик в листни салати и в дресинги с цитрусова нотка.

Паста

Снимка: iStock

Сготвената и охладена паста е още един източник на устойчиво нишесте. Ако използвате пълнозърнеста паста, получавате и фибри, и витамини.

 Идея: Направете си паста салата със зеленчуци, нахут и дресинг с оцет и зехтин.

Боб Пинто

Този боб се отличава не само с шарените си зърна, но и с това, че в тях се съдържат много хранителни вещества, сред които са протеини и фибри. При варене и охлаждане той става истинска звезда сред бобовите култури с най-високо съдържание на устойчиво нишесте.

Идея, за да го хапвате охладен: Направете салата с боб, домати, кориандър, авокадо, лимонов сок и настъргано сирене.

Хляб

Снимка: iStock

Изстуденият и съхраняван хляб (например в хладилник за 7 дни) съдържа значително повече устойчиво нишесте от топлия, току-що изпечен хляб.

Как да го ползвате: Направете сандвич със здравословни мазнини като авокадо или бадемово масло.

Вижте във видеото идеи с какво да заместим месото:

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK