Много апетитно предястие или част от основното ястие за обяд или вечеря. Имайте предвид, че чесънът е основна съставка и ароматът му е силен.

 

Пюрето от печен чесън е изключително вкусно и ароматно. Може да приготвите в по-големи количества и да съхранявате в буркан в хладилника. Печеният чесън е мек, с характерен аромат. Добавен върху току-що препечен хляб е изстинско изкушение.

 

Може да освежите с пресни листа босилек или магданоз. 

Съставки

  • 10 глави Чесън
  • 7 с.л. Зехтин
  • 1 с.л. Сол
  • 4 зрънца Синапено семе
  • 6 филии Хляб
  • 1 шепа Листа от босилек
  • 60 г Краве масло

Начин на приготвяне

  • 1. Измийте чесновите глави (9 бр.). Разрежете ги наполовина, като прережете скилидките през средата. Подредете ги с отрязаното нагоре в тавичка. Полейте със зехтин. Поръсете с половината количество сол. Печете 10-15 минути. 
  • 2. Когато извадите готовия чесън, оставете няколко минути да се охлади. Изстискайте изпечения чесън в купичка или го извадете с малка лъжичка. Добавете солта, останалия зехтин и синапените семена и разбъркайте, докато се получи гладко пюре. 

     

  • 3. Запечете филийките в горещата фурна, така че да се получи златиста коричка. 
  • 4. Намажете с масло, а върху него сложете чесновото пюре. Останалата глава чесън почистете и обелете. Скилидките нарежете на тънки филийки и поръсете с тях. 
  • 5. Нарежете босилека и поръсете брускетите.