Емблематичен местен специалитет.
Съставки
- 1/2 ч.л. Сол
- 1/2 ч.л. Сода за хляб
- 1 с.л. Олио
- 100 мл Прясно мляко
- 1 бр. Яйце
- 280 г Брашно
- 1 с.л. Олио
- 2 с.л. Брашно
Начин на приготвяне
- 1. Млякото се смесва със содата, солта, яйцето, олиото и брашното и всичко се разбърква.
- 2. Замесва се меко тесто и се оставя да почине 30 минути на стайна температура, поръсено с брашно и покрито с фолио за свежо съхранение.
- 3. Разделя се на 6 топки.
- 4. Разточват се на тънки питки върху набрашнен плот.
- 5. Пържат се до готовност в намазнен тиган с незалепващо покритие – една по една, от двете страни и когато са готови се покриват с кърпа. Тортилите се поднасят с плънка по избор.