Тези вкусни хлебчета са с много мека и ароматна сърцевина, заради зехтина в тестото. Затова изберете качествен. Зехтинът прави тестото еластично и лесно за месене.
Може да използвате всякакви подправки, за да придадете допълнителен вкус - риган, мащерка, босилек, чубрица, печен сусам, червен пушен пипер и др.
Съставки
- 3 ч.ч. Пълнозърнесто брашно
- 1 ч.ч. Бяло брашно
- 2,5 ч.ч. Прясно мляко
- 1 ч.ч. Зехтин
- 11 г Суха мая
- 1 ч.л. Сол
- 2 щипки Мащерка
- 2 щипки Босилек
- 2 щипки Риган
- 1 ч.л. Захар
Начин на приготвяне
- 1. Затоплете прясното мляко. Разтворете в него захарта и маята. Покрийте купичката с кърпа и оставете за 10-15 минути.
- 2. Смесете двата вида брашно и ги пресейте заедно. Добавете солта. Сипете зехтина и прясното мляко с разтворена мая. Омесете меко тесто. Поставете го в дълбок съд и оставете да втаса на стайна температура за 40 минути да втаса.
- 3. Разделете го на 15 еднакви малки части с големината на топка за голф. Разтеглете на шнур с дължина около 2 педи.
- 4. Сплетете плитка с три шнура, като прилепите краищата им един за друг със зехтин чета едно до друго, като ги прилепите в горния им край заедно.
- 5. Намажете със зехтин и поръсете с подправки.
- 6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути.