Тези вкусни хлебчета са с много мека и ароматна сърцевина, заради зехтина в тестото. Затова изберете качествен. Зехтинът прави тестото еластично и лесно за месене. 


Може да използвате всякакви подправки, за да придадете допълнителен вкус - риган, мащерка, босилек, чубрица, печен сусам, червен пушен пипер и др. 
 

 

 

 

 

Съставки

  • 3 ч.ч. Пълнозърнесто брашно
  • 1 ч.ч. Бяло брашно
  • 2,5 ч.ч. Прясно мляко
  • 1 ч.ч. Зехтин
  • 11 г Суха мая
  • 1 ч.л. Сол
  • 2 щипки Мащерка
  • 2 щипки Босилек
  • 2 щипки Риган
  • 1 ч.л. Захар

Начин на приготвяне

  • 1. Затоплете прясното мляко.  Разтворете в него захарта и маята. Покрийте купичката с кърпа и оставете за 10-15 минути. 
  • 2. Смесете двата вида брашно и ги пресейте заедно. Добавете солта. Сипете зехтина и прясното мляко с разтворена мая. Омесете меко тесто. Поставете го в дълбок съд и оставете да втаса на стайна температура за 40 минути да втаса.
  • 3. Разделете го на 15 еднакви малки части с големината на топка за голф. Разтеглете на шнур с дължина около 2 педи.
  • 4. Сплетете плитка с три шнура, като прилепите краищата им един за друг със зехтин чета едно до друго, като ги прилепите в горния им край заедно. 
  • 5. Намажете със зехтин и поръсете с подправки.
  • 6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути.