Хинкали са национално ястие от грузинската кухня, което идва от планинските области Пшави, Мтиулети и Хевсурети. В миналото лукът се е смесвал с чесън и ястието се е варяло в огромни казани на открит огън.
Според една легенда хинкали са измислени като ястие в периода на тежка битка на персите в планината. Ранените войници не можели да се хранят с обичайната храна, а така не можели и да възстановят силите си. Така се появили първите хинкали, пълни с агнешко месо. Те били питателна храна, защото освен месото, съдържали тесто и зеленчук. Особено значение имал и бульонът, който е с лечебни качества.
По този начин се приготвят хинкалите и досега в Аджария, автономна република в състава на Грузия. В осъвременения си вариант хинкалите се пълнят с различни видове месо - най-често смес от свинско, говеждо и овче.
В книгата "Култура на хранене на грузинските алпинисти" от 1988 е отбелязно, че хинкали се прави с листа от зеле. Оригиналните грузински хинкали се познават по броя прищипвания (плисета) на кесийката. Те трябва да се не по-малко от 18.
Как точно се завиват кесийките може да видите ТУК.
Съставки
- 3 стръка Кориандър
- 1 глава Лук
- 1 щипка Сол
- 250 мл Вода
- 500 г Брашно
- 60 мл Бульон
- 1 щипка Черен пипер
- 100 г Свинско
- 100 г Телешко
- 100 г Агнешко месо
Начин на приготвяне
- 1. Пресейте брашното и направете кладенче в средата. Сипете водата и солта.
- 2. Замесете тесто и го оставете да втаса под кърпа 30 минути.
- 3. Смесете месото с лука, кориандъра, подправките и бульона и смелете на кайма.
- 4. Разстелете тестото и изрежете от него кръгове с диаметър 12 см. В средата на всеки кръг се поставя по 1 с. л. от каймата. Краищата се събират по средата отгоре и се прищипват. Трябва да се образува форма, подобна на кесийка.
- 5. Сипете 2 л. вода в дълбока тенджера, добавете 1/2 с. л. сол и оставете да кипне.
- 6. Намалете котлона и сложете хинкалите. Трябва да се варят 10 минути