За по-малка фамилия вместо гергьовското агне, за да се спази традицията, може да приготвите гергьовски котлети на фурна и да ги сервирате със зелена салата.

Съставки

  • 100 г Краве масло
  • 2 щипки Сол
  • 1 връзка Пресен джоджен
  • 3=4 стръка Босилек
  • 2 стръка Розмарин
  • 2 щипки Черен пипер
  • 2-3 с.л. Коняк
  • 4 с.л. Зехтин
  • 12 бр. Агнешки котлети
  • 1 к.ч. Бяло вино

Начин на приготвяне

  • 1. Агнешките котлети се намазват обилно от вечерта с марината - зехтин и коняк 3:1 и подправките - черен пипер, счукан розмарин, босилек, джоджен и сол.
  • 2. Котлетите се подсушават и запечатват от двете страни в силно загрят тиган и малко зехтин.
  • 3. Долива се виното, което трябва бързо да се изпари и котлетите се свалят от огъня.
  • 4. Месото се премества в тава, полива се с останалата марината и се поръсва с масло на бучки.
  • 5. Допича се в загрята на 200 градуса фурна за 7-8 минути.
  • 6. Сервирайте с любимата си зелена салата.