За по-малка фамилия вместо гергьовското агне, за да се спази традицията, може да приготвите гергьовски котлети на фурна и да ги сервирате със зелена салата.
Съставки
- 100 г Краве масло
- 2 щипки Сол
- 1 връзка Пресен джоджен
- 3=4 стръка Босилек
- 2 стръка Розмарин
- 2 щипки Черен пипер
- 2-3 с.л. Коняк
- 4 с.л. Зехтин
- 12 бр. Агнешки котлети
- 1 к.ч. Бяло вино
Начин на приготвяне
- 1. Агнешките котлети се намазват обилно от вечерта с марината - зехтин и коняк 3:1 и подправките - черен пипер, счукан розмарин, босилек, джоджен и сол.
- 2. Котлетите се подсушават и запечатват от двете страни в силно загрят тиган и малко зехтин.
- 3. Долива се виното, което трябва бързо да се изпари и котлетите се свалят от огъня.
- 4. Месото се премества в тава, полива се с останалата марината и се поръсва с масло на бучки.
- 5. Допича се в загрята на 200 градуса фурна за 7-8 минути.
- 6. Сервирайте с любимата си зелена салата.