Класическа супа от френската кухня е лучената супа. Както се разбира от наименованието й, основният продукт е кромид лук. Не са необходими специални продукти, за да сготвите топла полезна супа от лук. Ключът към вкусната лучена супа е по-дълго готвене на слаб огън.
Съставки
- 50 г Тофу
- 1/2 ч.л. Горчица
- 5-6 бр. Лук
- 3-4 с.л. Олио
- 1/2 ч.л. Мащерка
- 1 ч.л. Захар
- 1 ч.л. Оцет
- 2 кубчета Зеленчуков бульон
- 50 мл Бяло вино
- 2 с.л. Брашно
- 1-2 стръка Розмарин
- 4 филии Хляб
- 1 скилидка Чесън
Начин на приготвяне
- 1. Главите кромид лук се нарязват на тънки полумесеци.
- 2. Слагат се в тенджера да се задушат в олиото на слаб огън.
- 3. Прибавя се мащерката и се готви до златист цвят на лука.
- 4. Прибавят се захарта и оцетът и заедно се разбъркват.
- 5. Прибавя се и брашното при разбъркване.
- 6. Залива се с 4-5 чаши гореща вода, в която са разтворени зеленчуковите бульончета.
- 7. Сипва се виното и се оставят да къкри 10-15 минути.
- 8. Накрая се овкусява с черен пипер и още сол, ако е необходимо.
- 9. Украсява се с розмарин. Може да се поднесе с филийки, натрити с пресован чесън и горчица, и настъргано тофу, ако са пости.