Класическа супа от френската кухня е лучената супа. Както се разбира от наименованието й, основният продукт е кромид лук. Не са необходими специални продукти, за да сготвите топла полезна супа от лук. Ключът към вкусната лучена супа е по-дълго готвене на слаб огън. 

Съставки

  • 50 г Тофу
  • 1/2 ч.л. Горчица
  • 5-6 бр. Лук
  • 3-4 с.л. Олио
  • 1/2 ч.л. Мащерка
  • 1 ч.л. Захар
  • 1 ч.л. Оцет
  • 2 кубчета Зеленчуков бульон
  • 50 мл Бяло вино
  • 2 с.л. Брашно
  • 1-2 стръка Розмарин
  • 4 филии Хляб
  • 1 скилидка Чесън

Начин на приготвяне

  • 1. Главите кромид лук се нарязват на тънки полумесеци.
  • 2. Слагат се в тенджера да се задушат в олиото на слаб огън.
  • 3. Прибавя се мащерката и се готви до златист цвят на лука.
  • 4. Прибавят се захарта и оцетът и заедно се разбъркват.
  • 5. Прибавя се и брашното при разбъркване.
  • 6. Залива се с 4-5 чаши гореща вода, в която са разтворени зеленчуковите бульончета.
  • 7. Сипва се виното и се оставят да къкри 10-15 минути.
  • 8. Накрая се овкусява с черен пипер и още сол, ако е необходимо.
  • 9. Украсява се с розмарин. Може да се поднесе с филийки, натрити с пресован чесън и горчица, и настъргано тофу, ако са пости.