Фалафел е ястие, характерно за страните от Близкия изток, което преставлява кюфте от нахут с подправки.
Съставки
- 2 с.л. Брашно
- 350 г Нахут
- 700 г Спанак
- 2 бр. Глава лук
- 1 скилидка Чесън
- 20 г Магданоз
- 1 ч.л. Кимион
- 1 ч.л. Кориандър
- 1/4 ч.л. Бакпулвер
- 1 ч.л. Сол
- 1/8 ч.л. Лют червен пипер
- 1 бр. Яйце
- 60 г Бял хляб
- 6 с.л. Зехтин
- 450 мл Кисело мляко
- 60 г Шамфъстък
- 2 с.л. Магданоз
Начин на приготвяне
- 1. Нахутът се изсипва в купа и се залива със студена вода до покриване. Накисва се за 20 минути, после се отцедете и се остававя в купата.
- 2. В пасатор се смесват разрязаната глава лук, чесъна, магданоза, кимиона и смления кориандър до получаването на еднородна смес.
- 3. Добавя се бакпулвера, половината сол, лютивия пипер и нахута и отново се разбива добре.
- 4. Добавят се яйцето и натрошеният бял хляб (трохи от бял хляб).
- 5. Сместа се разделя с полученото на 8 приблизително еднакви части и с влажни ръце се оформят кюфтенца.
- 6. Спанакът се бланшира и се нарязва на едро.
- 7. Нагорещяват се 2 лъжици зехтин в голям тиган и се запържва леко лука
- 8. Прибавя се спанакът, останалата сол и се задушава 2 минути на силен огън, като се бърка леко, докато всичката течност се изпари.
- 9. Киселото мляко с брашното и спаначената смес се смесват и се присипват в недълбока намазнена форма за печене.
- 10. Останалият зехтин се загрява в тигана, леко се запържват кюфтенцата – по 1-2 минути от всяка страна, после се нареждат върху спанака във формата за печене.
- 11. Пекат се в предварителна загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути. Поръсват се с шамфъстъка и с нарязаните зелени подправки. По желание може да се украси с чери доматки.