Прясната домашна паста се приготвя с брашно от твърд сорт пшеница. Може да откриете такова в специализираните магазини или да си купите директно от пекарните. Вариант е и да смесите брашно от мека пшеница с грис, в съотношение 1:1.

Пастата може да се съхранява в плик, кутия, буркан или увита в памучна кърпа, а може и да се консумира веднага.

Ако искате паста със зеленчуков вкус, просто добавете пюре от гриловани зеленчуци към тестото. Така може да се сдобиете с доматена, босилкова или патладжанена паста.

За направата на домашна паста се използва машинка, която разточва и реже тестото. Ако нямате такава, може да използвате и обикновена точилка и нож. 

 

Съставки

  • 3 бр. Яйца
  • 300 г Брашно
  • 3 с.л. Вода

Начин на приготвяне

  • 1. Брашното се пресява и в средата му се чукват яйцата. Добавя се водата и се замесва меко тесто. 
  • 2. Тестото се оформя на овал и се нарязва на филийки като хляб. Всяка филийка леко се притиска с пръсти и се набрашнява от двете страни, след което се пуска през валовете на машината. 
  • 3. Пуснете тестото толкова пъти и през толкова степени, колкото тънко искате да бъде. Финалното пускане трябва да е с нарязване на дълги ленти. 
  • 4. Ако не използвате машина, или тя няма приставка за рязане на ленти, разточеното парче нагънете на 5. Неравните краища се премахват с остър нож. Тестото се нарязва на парчета с ширина по избор. Разгъват се и се овалват в брашно.
  • 5. Пастата се оставя да изсъхне за около 45 минути. Повече от това не е необходимо, защото става чуплива. 
  • 6. Прясната паста се сварява за 5 минути във вода с 1 ч. л. сол и няколко капки зехтин.