За истински вкусна и ароматна пица използвайте микс от няколко вида гъби. Препоръчваме следния - печурки, пачи крак, кладница и шийтаке. Разбира се, може да направите пицата и само с един вид гъби.
Когато се сготвят заедно с бялото вино, гъбите придобиват лек сладко-кисел вкус.
За пицата ви е нужно готово тесто, което се разточва на кртгли блатове с диаметър 20 см. Препоръчваме използването на тoва тесто.
Съставки
- 7 с.л. Краве масло
- 2 с.л. Зехтин
- 1.5 кг Гъби
- 2 глави Лук
- 1 глава Шалот
- 1 скилидка Чесън
- 2 ч.ч. Сухо бяло вино
- 1 стрък Розмарин
- 2 с.л. Царевично брашно
- 3 ч.л. Кашкавал
Начин на приготвяне
- 1. Смесете 3 супени лъжици масло с 2 супени лъжици зехтин в голяма тиган, докато маслото се стопи.
- 2. Нарежете лука на тънки полумесеци. Добавете го в тигана и гответе, докато цветът му стане златист. Подправете със сол и черен пипер.
- 3. Разтопете останалото масло с 1 ч. л. зехтин. Добавете гъбите, чесъна и шалота. Сотирайте за 4 минути. Добавете виното и оставете да къкри, докато почти цялата течност се абсорбира. Разбърквайте периодично.
- 4. Добавете пресен розмарин, нарязан на малки парчета и овкусете със сол и черен пипер.
- 5. Застелете тава с хартия за печене. Загрейте фурната до 260 градуса.
- 6. Тестото разточете на кръгове с диаметър 20 см. Оставете за малко да почине. Еластичното тесто се свива леко. Поръсете с царевично брашно и разточете още веднъж. Напръскайте тестото със зехтин.
- 7. Отгоре поръсете със сирене, разпределете лука, а накрая и гъбите. Може да добавите 1 скилидка пресен чесън, нарязана на тънко.
- 8. Печете пицата за 7 минути или докато тестото покафенее.
- 9. С помощта на голяма шпатула внимателно прехвърляйте пицата в тава или дъска за рязане. Оставете я да се охлади за 1-2 минута. Нарежете на парчета и сервирайте.