За истински вкусна и ароматна пица използвайте микс от няколко вида гъби. Препоръчваме следния - печурки, пачи крак, кладница и шийтаке. Разбира се, може да направите пицата и само с един вид гъби. 

 

Когато се сготвят заедно с бялото вино, гъбите придобиват лек сладко-кисел вкус. 


За пицата ви е нужно готово тесто, което се разточва на кртгли блатове с диаметър 20 см. Препоръчваме използването на тoва тесто.

Съставки

  • 7 с.л. Краве масло
  • 2 с.л. Зехтин
  • 1.5 кг Гъби
  • 2 глави Лук
  • 1 глава Шалот
  • 1 скилидка Чесън
  • 2 ч.ч. Сухо бяло вино
  • 1 стрък Розмарин
  • 2 с.л. Царевично брашно
  • 3 ч.л. Кашкавал

Начин на приготвяне

  • 1. Смесете 3 супени лъжици масло с 2 супени лъжици зехтин в голяма тиган, докато маслото се стопи. 
  • 2. Нарежете лука на тънки полумесеци. Добавете го в тигана и гответе, докато цветът му стане златист. Подправете със сол и черен пипер.
  • 3. Разтопете останалото масло с 1 ч. л. зехтин. Добавете гъбите, чесъна и шалота. Сотирайте за 4 минути. Добавете виното и оставете да къкри, докато почти цялата течност се абсорбира. Разбърквайте периодично.
  • 4. Добавете пресен розмарин, нарязан на малки парчета и овкусете със сол и черен пипер.
  • 5. Застелете тава с хартия за печене. Загрейте фурната до 260 градуса. 
  • 6. Тестото разточете на кръгове с диаметър 20 см. Оставете за малко да почине. Еластичното тесто се свива леко. Поръсете с царевично брашно и разточете още веднъж. Напръскайте тестото със зехтин.
  • 7. Отгоре поръсете със сирене, разпределете лука, а накрая и гъбите. Може да добавите 1 скилидка пресен чесън, нарязана на тънко. 
  • 8. Печете пицата за 7 минути или докато тестото покафенее.
  • 9. С помощта на голяма шпатула внимателно прехвърляйте пицата в тава или дъска за рязане. Оставете я да се охлади за 1-2 минута. Нарежете на парчета и сервирайте.