Да се отдадеш на изкушението не е слабост, а единственият начин да го преодолееш. Затова, когато си приготвяме сладолед през лятото, искаме той да е вкусен и да ни разхлажда. Последното е повече от сигурно - все пак е сладолед! Но дали ще е вкусен - зависи от много неща.
Затваряме си очите за здравословните продукти, за всичките агавета, стевии, лимети и нискомаслени млека. Смело слагаме захар, яйца, сладкарска сметана и аромат на ванилия. Искаме сладолед, за който да са ни благодарни всички сетива!
Съставки
- 1 ч.л. Ванилов екстракт
- 2 с.л. Пудра захар
- 200 мл Сладкарска сметана
- 150 г Захар
- 250 мл Прясно мляко
- 4 бр. Жълтъци
- 1 пакетче Шоколадова пръчица
- 50 г Белени бадеми
Начин на приготвяне
- 1. Жълтъците се разбиват в дълбока купа с помощта на вилица.
- 2. Захарта се разтваря в прясното мляко. Добавят се и жълтъците и леко се разбива.
- 3. Сместа се слага на котлон на ниска мощност и се добавя ваниловата есенция. Бърка се с дървена лъжица или с тел, докато се сгъсти.
- 4. Консистенцията трябва да е като за крем - не много гъста, но без да се разлива. Свалете от котлона, след като това стане. Оставете да се охлади.
- 5. Разбийте сладкарската сметана на висока скорост с миксер. Подсладите я с пудрата захар и разбийте на ниска скорост. Изсипете готовата сметана към изстиналия крем и разбърквате. Поставете в кутия или изсипете във формички и сложете във фризера. Добре е да престои цяла нощ, но са достатъчни и само 3 часа (в зависимост от мощността на охлаждане).
- 6. Извадете 5 минути преди да сервирате, за да се отпусне леко. Гарнирайте и украсете с шоколад, ядки и пресни плодове (по желание).