Сладък завършек на вечерята в ден на постене, може да бъде парче здравословен кейк с тиква и орехи.
Съставки
- 1/2 ч.л. Джинджифил
- 1 ч.л. Сода за хляб
- 1/2 ч.ч. Олио
- 1 1/2 ч.ч. Захар
- 3 ч.ч. Брашно
- 1 ч.ч. Орехови ядки
- 1/2 бр. Тиква
- 100 г Ванилова захар
Начин на приготвяне
- 1. Тиквата се обелва и се настъргва в купа.
- 2. Поръсва се със захарта и се оставя да престои около 15 минути.
- 3. Смилат се орехите и се прибавят заедно с олиото и джинджифила.
- 4. Содата се разтваря в 1 чаена чаша топла вода и се добавя към сместа.
- 5. Накрая се прибавя и брашното на малки порции като се разбърква.
- 6. Получената смес се изсипва в намаслена и набрашнена форма за кейк.
- 7. Кейкът се пече в умерена фурна около 30-40 мин. След като се извади от формата се поръсва с ванилова захар.