Сладък завършек на вечерята в ден на постене, може да бъде парче здравословен кейк с тиква и орехи.  

Съставки

  • 1/2 ч.л. Джинджифил
  • 1 ч.л. Сода за хляб
  • 1/2 ч.ч. Олио
  • 1 1/2 ч.ч. Захар
  • 3 ч.ч. Брашно
  • 1 ч.ч. Орехови ядки
  • 1/2 бр. Тиква
  • 100 г Ванилова захар

Начин на приготвяне

  • 1. Тиквата се обелва и се настъргва в купа.
  • 2. Поръсва се със захарта и се оставя да престои около 15 минути.
  • 3. Смилат се орехите и се прибавят заедно с олиото и джинджифила.
  • 4. Содата се разтваря в 1 чаена чаша топла вода и се добавя към сместа.
  • 5. Накрая се прибавя и брашното на малки порции като се разбърква.
  • 6. Получената смес се изсипва в намаслена и набрашнена форма за кейк.
  • 7. Кейкът се пече в умерена фурна около 30-40 мин. След като се извади от формата се поръсва с ванилова захар.