На Бъдни вечер и Коледа трапезите са отрупани с вкусотии. Всички са проявили завидни кулинарни умения по празниците и може би си мислите, че няма с какво да изненадате семействата и гостите си. Но не е така. Нещо съвсем обикновено и простичко може да превърне питката в истинско цветно вълшебство.
Съставки
- 500 г Тесто
- 1 глава Червено цвекло
- 400 г Спанак
Начин на приготвяне
- 1. Розова питка може да направите, като към тестото за хляб, приготвено по традиционния начин, добавите и сок от червено цвекло. Достатъчно е само да изцедите една глава. Друг вариант е да го настържете на ситно. Това обаче, освен цвета, ще промени текстурата и вкуса на хляба.
- 2. Зелен хляб може да направите, като пюрирате спанака и го добавите към тестото.
- 3. Цветните питки може да печете потделно или да направите една питка с три цвята - бял, розов и зелен.