Печеният чизйкейк е плътен, вкусен, ароматен и лек десерт. Може да звучи сложно за приготвяне, но всъщност не е. Основата е от класическото съчетание бисквити с масло, а пълнежът от смес от сирена. Единственото, за което трябва да внимавате, е да не се напука при печене. За да не се случи, не го изваждайте веднага от фурната, а го оставете да изстива в нея. Дори и да се появят пукнатини, може да ги прикриете с вкусна декорация.
За нея се използват карамелизирани орехи и шоколадови листа. Изберете листенца, които имат по-релефни нишки. разтопете шоколад на водна баня, по възможност зелен. Нанесете го върху повърхността на добре измитото и подсушено листо с четка. Подредете върху хартия за печене и поставете във фризера за 15 минути. След това внимателно обелете листото и декорирайте с шоколадовия отпечатък чизкейка.
Съставки
- 4 бр. Яйца
- 1/2 ч.ч. Пчелен мед
- 1 пакетче Ванилия
- 300 г Пудра захар
- 120 г Крем сирене
- 500 г Маскарпоне
- 1/2 ч.л. Лимонова кора
- 100 г Краве масло
- 3 пакета Бадемови бисквити
- 1 ч.ч. Орех
- 1 ч.ч. Захар
- 1,5 с.л. Царевично нишесте
Начин на приготвяне
- 1. Смелете бисквитите, заедно с разтопеното масло и лимоновата кора. Трябва да се получи еднородна, лепкава маса. Застелете форма с подвижни прегради с хартия за печене. Изсипете масленото тесто вътре. С помощта на лъжица го разпределете равномерно по дъното, като притискате. Трябва да направите и високи бордове.
- 2. Сложете бисквитената основа да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 минути.
- 3. През това време направете пълнежа. В купа смесете маскарпонето, крем сиренето, яйцата, ванилията и меда,
- 4. Размийте нишестето във вода. Добавете към останалите продукти и разбийте с миксер.
- 5. Изсипете сместа върху бисквитената основа и върнете във фурната за още 1 час.
- 6. Изключете фурната и оставете чийзкейка вътре, докато изстине. Така няма да се напука.
- 7. През това време карамелизирайте орехите. Когато се охладят, поставете ги в плик, застелете памучна кърпа и внимателно начукайте с обратното на нож или кълцалник, за да станат на ситни парченца. Поръсете чийзкейка по края.