Бобът има изключително висока хранителна стойност. Родината му е Южна Америка, но днес се отглежда на всички континенти. Няма по-постно и вкусно ястие в българската традиционна кухня от бобената яхния. Разбира се, когато е овкусена с най-разнообразни дъхави подправки - джоджен, чубрица, магданоз и девесил.
Съставки
- 500 г Бял боб
- 200 г Печурки
- 1 глава Лук
- 1-2 бр. Червена чушка
- 1 ч.л. Доматено пюре
- 4 с.л. Олио
- 1 ч.л. Червен пипер
- 1 с.л. Сух джоджен
- 1/2 ч.л. Чубрица
- 1/2 ч.л. Девесил
- 2-3 стръка Магданоз
- 1 бр. Морков
Начин на приготвяне
- 1. Бобът се изкисва за няколко часа в студена вода.
- 2. Измива се в гевгир и се слага в студена вода, колкото да го покрие.
- 3. Когато заври, водата се излива и отново се сипва студена вода.
- 4. Тенджерата с боба се връща на котлона да заври.
- 5. Лукът, морковът, чушките и гъбите се нарязват на дребно и се задушават отделно в олио и малко вода.
- 6. Задушените зеленчуци се изсипват към врящия боб.
- 7. След това се прибавят доматеното пюре, червеният пипер и всичко се овкусява със сол, чубрица, девесил и джоджен.
- 8. Разбърква се добре и се оставя да ври още около 30 минути. Може да се долива топла вода.
- 9. Накрая по желание се прави запръжка с 1-2 с.л. брашно и да се прибавят люти чушлета. Върху готовото ястие се нарязва свеж магданоз.