Казват, че пошираните яйца са едно от базовите умения за всеки готвач в кухнята. Опитайте тези и ще се влюбите в чувството за вкус, ситост и емоция, гарантирани от тази рецепта.
Съставки
- 1 с.л. Винен оцет
- 100 мл Пилешки бульон
- 150 г Бекон
- 1 с.л. Брашно
- 3 с.л. Краве масло
- 8 филии Хляб
- 1 глава Лук
- 3 скилидки Чесън
- 6 глави Шалот
- 750 мл Сухо червено вино
- 8 с.л. Яйца
- 2 бр. Дафинов лист
- 1 стрък Мащерка
- 1 стрък Целина
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете бекона на 2 или 3 пачета по дължина и го запържете в 1 с.л зехтин и малко масло до хрупкавост.
- 2. Извадете на домакинска хартия за 2-3 минути и прехвърлете в чиния.Нарежете лука на кубчета, шалота на тънки ивички, а 2 скилидки чесън на филийки.
- 3. В мазнината от пърженето на бекона добавете останалото масло и запържете двата вида лук за 4-5 минути. В края добавете чесъна и гответе около 30 секунди.
- 4. Сложете мащерката дафиновият лист и целината, налейте виното и подправете със сол и черен пипер.
- 5. Оставете сместа да кипне, а след това намалете котлона и варете 20-25 минути, доакто се редуцира наполовина.
- 6. Прецедете соса, почистете съда с докаминска хартия и върнете течността. Налейте бульона и винения оцет, оставете да заври, намалете котлона и редуцирайте за още около 15 минути. В края добавете смесено с малко брашно масло и разбъркайте добре.
- 7. Счупете на порции яйцата всяко в отделна купичка. Внимателно слагайте по 2-3 яйца в гореща, но не вряща вода. Варете точно 3 минути и извадете с решетъчна лъжица.
- 8. Препечете хляба на тостер или грил тиган и натъркайте всяка филийка с чесън.
- 9. За да сервирате в чиния сложете 2 филийки хляб, полейте с малко сос, върху всяка филийка сложете по 1 яйце, отгоре по няколко парченца бекон и завършете с още малко сос.
- 10. Може да затоплите бекона преди сервиране. Поръсете с малко пресен или див лук. Поднесете с вино .