Арменските сладки са чудесно допълнение към следобедния чай или кафе. Още по-хубавото е, че се комбинират добре и с чаша бяло вино.
Тестото им е ронливо и нежно, пълнежът съчетава мекотата на локума и хрупкавостта на ядката.
Сладките са най-вкусни, когато леко изстинат и попият от пудрата захар. В самото тесто няма подсладител, затова е добре да ги поръсите щедро с пудрата и да оставите достатъчно дълго време, за да се уплътни тестото с нея.
Съставки
- 1 ч.ч. Орех
- 2 ч.ч. Пудра захар
- 3 кутии Локум
- 2 пакетчета Ванилия
- 1 ч.л. Бакпулвер
- 1 ч.л. Сода за хляб
- 1 ч.ч. Олио
- 1 ч.ч. Вода
- 3 ч.ч. Брашно
Начин на приготвяне
- 1. Водата и олиото се слагат в малка касерола на котлона. Когато течността заври, се добавят содата и бакпулвера и се сваля от котлона.
- 2. Добавя се брашното и се бърка, докато се получи еднородна смес. Тестото трябва да е меко.
- 3. Докато е още топло, от него се късат парченца, които се оформят в дланите. От едната страна трябва да са леко сплескани. В средата се поставят парче локум и ядка орех. След това се овалва, за да стане топче.
- 4. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна.
- 5. Изваждат се и още горещи се овалват обилно в пудра захар, смесена с ванилиите.