Още през далечния 16-и век Кралица Елизабет I подарявала на гостите си джинджифилово човече с панделка. Заради способността на джинджифила да консервира, сладките се превърнали в любимо лакомство по панаирите, популярен подарък, а размяната на джинжифилови сладки била символ на любов. По стара английска традиция се правят с много мед и джинджифил.
Съставки
- 100 г Пчелен мед
- 1 бр. Яйце
- 1 ч.л. Бакпулвер
- 1/3 ч.л. Карамфил
- 1/3 ч.л. Джинджифил
- 1/3 ч.л. Канела
- 50 г Бадеми
- 300 г Брашно
- 100 г Захар
- 175 г Краве масло
Начин на приготвяне
- 1. Брашното, бадемите, подправките и бакпулверът се смесват в голяма купа и се объркват.
- 2. Прави се кладенче и в него се изсипват медът, захарта и яйцето, разбърква се с вилица.
- 3. Накрая се добавя мекото масло, нарязано на малки парченца, и се омесва меко тесто.
- 4. Когато е готово, се оставя за 30 мин. в хладилника.
- 5. Тестото се разточва на тънко (2-3 мм) върху набрашнен плат, изрязват се меденки с формички по ваш вкус.
- 6. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене, и се пекат 10-12 мин. на 200 градуса, докато крайчетата им покафенеят леко.
- 7. Оставят се да се охладят и без украса могат да се съхраняват 2-3 седмици.
- 8. По желание могат да се декорират с разтопен шоколад или глазура от пудра захар.NB.: Меденките се украсяват до ден-два преди сервиране.