В превод от санскрит Аюрведа означава наука за живота. Тези принципи за здраве и здравословен начин обуславят и начина на готвене. Продуктите не са просто съдържание за рецептите, а лекарства. 


Аюрведа се базира на няколко основни принципа, в чиято основа стоят петте елемента - етер, въздух, огън, вода и земя. Петте елемента дефинират шестте възприятия на храната - вкус, ефект, послевкус, основна гуна (качество), допълнителни качества, енергия и цялостно влияние на човека. Приема се, че храната влияе не само на тялото, но и на ума, характера и енергийния баланс на човек на всички нива.


Виргиния Захариева е артист, писател и психотерапевт.
Романът й "9 зайци" разказва за едно момиченце на 6 години и за една жена на 46. Пораствайки, животът на малката Манда се превръща в Божествена готварница, където смесва персонажи, места, продукти и ситуации. Това е текст за отстояването на собствените избори, книга за живота като удоволствие и будност. "9 зайци" е "бременна книга" – на задната корица е застопорена друга малка книжка, в която са всички готварски рецепти (29) от романа. Не правете грешката да четете първо рецептите, а след това книгата - ще си провалите четенето. 


Запознаваме се с Вержи в къща на брега на морето. Една вечер тя пристига с червен клоунски нос и картофи. Ястието, което ни приготвя е по рецепта на Юрий Ковачев, чийто курс Вержи е посещавала. В края на вечерта сме сити, на стомасите ни е леко, а около нас ухае на къри. 

 

Съставки

  • 1/2 ч.л. Черен пипер
  • 1/2 ч.л. Кориандър
  • 1/2 ч.л. Синапено семе
  • 1/2 ч.л. Къри
  • 1/2 ч.л. Кимион
  • 100 г Краве масло
  • 1 кофичка Кисело мляко
  • 2 бр. Краставици
  • 4 бр. Картофи

Начин на приготвяне

  • 1. Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета. 
  • 2. В касерола се слага половината количество масло. Сипват се всички подправки и се оставят за 1 минута на силен котлон, за да пуснат всичката си сила и аромати.
  • 3. Картофите се слагат в мазнината и се долива вода, така че да ги покрие. Варят се, докато омекнат. Когато са готови, започват енергично да се бъркат, така че да се получи пюре. Добавя се и останалата част от маслото. 
  • 4. Краставиците се нарязват на дребни парчета. 
  • 5. Картофите се изсипват в чиния. Заливат се с млякото и се поръсват с краставиците. 

     

  • 6. Ако искате още интересни рецепти от Виргия Захариева, потърсете нейната книга "9 зайци".