Норвегия вече може да се похвали не само като втората най-щастлива страна за живот в света, но и с първия подводен ресторант в Европа.

Какво вече ви разказахме преди година, първият подводен ресторант на Стария континент ще бъде открит за посетители във водите на Северно море, край южния норвежки бряг.

Не пропускайте да се насладите на гледката през 11-метровия панорамен прозорец, който безспорно е най-забележителният елемент на подводния ресторант.

Повече от 7000 клиенти вече са направили резервация, за да вечерят сред рибите и другите морски обитатели.

Снимка: https://under.no

Ресторантът прилича на голяма бетонна тръба, която е частично потопена в морето. Казва се "Under", което освен препратката с "под" морето от английски език, също така означава "чудо" на норвежки.

8-метрово стълбище води до голяма зала на ресторанта, в която могат да бъдат настанени около 40 гости.

Ресторантът е проектиран от норвежката архитектурна фирма "Snoehetta", която също така е проектирала Операта в Осло и Националния мемориален музей "11 септември" в Ню Йорк.

Основателят на "Snoehetta" заяви, че сградата на ресторанта може да издържи на много тежки метеорологични условия и по неговите думи е конструирана по такъв начин, че да издържи "вълната на века".

Ресторантът е проектиран така, че да има минимални отражения върху стъклената стена, която изпълва помещението с естествена светлина през деня, филтрирайки зеленикавия цвят на водата.

Има само още няколко подводни ресторанта в света, намиращи се главно в тропически води - като Малдивите в Индийския океан.

Пълен напред към скандинавска Норвегия за гурме приключения!