Тара Бенет-Голман е психотерапевт, учител и създател  на емоционалната алхимия – новаторско съчетание на медитацията за съзнаване и будистката психология с ново измерение в когнитивната терапия. През последното десетилетие тя води семинари, посветени на този подход, заедно със съпруга си Даниел Голман, автор на "Емоционална интелигентност", която излиза от "Кибеа"

Бенет-Голман е учила повече от две десетилетия при будистки учители от Тибет, Непал и Бирма. Магистратурата й в Нюйоркския център за когнитивна терапия е по схема терапията, която се фокусира върху промяната на себеразрушителните емоционални модели. 

Хуманитарните й проекти включват работа за каузите на Тибет и психотерапия с хора в напреднала възраст и терминално болни. Отдавна изучава японското изкуство за подреждане на цветя (икебана) и чаената церемония, както и индийския танц катхак. 

Тара Бенет-Голман и Даниел Голман казват за "Емоционална интелигентност": Вече повече от десетилетие предлагаме семинари, на които учим хората как да прилагат съзнаването в емоционалния си живот. Семинарите почиват върху практиката на Тара като психотерапевт и върху опита на Даниел като журналист в областта на науката. 

Преди време възнамерявахме да напишем книга заедно, но когато започнахме да очертаваме съдържанието й, осъзнахме, че посланията ни са различни. Посланието на Даниел, фокусирано повече върху социалните проблеми, бе обобщено в "Емоционална интелигентност": можем да повишим интелигентността си по отношение на емоциите. 

Сега в "Емоционална интелигентност" Тара поднася на читателите своето послание: можем да преодолеем смущаващите си емоционални навици и да намерим вътрешна свобода.

"Емоционална интелигентност" не ни казва „как да“ процедираме с емоционалната интелигентност – има твърде много такива книги в този вече доста изчерпан жанр. 

Вместо това "Емоционална интелигентност" навлиза в нови територии, обединявайки области, които не са били съчетавани до момента. Сред тях са медитацията за съзнаване, когнитивната терапия, когнитивната невронаука и будистката психология.

Както пише Далай Лама в предговора, "Емоционална интелигентност" предлага на читателите „практически приложения на съзнаването в царството на емоциите“. Първите читатели споделят, че самото прочитане на книгата им е подействало преобразяващо, осигурявайки им нова яснота по отношение на техните смущаващи емоционални модели и конкретни стъпки, чрез които да осъществят промяна. А тъкмо на такава промяна в живота на хората се надява Тара.