Дизайнери и модни къщи представиха най-новите си предложения по време на ексклузивния ревю-спектакъл на Академията за мода, предхождащ официалната церемония за връчването на наградите „Златна игла 2021“.

Лице на тазгодишните награди е Вероника Стефанова – „Мис България Свят 2017“. Тя е дефилирала на седмиците на модата в Милано, Казахстан, Стокхолм, Истанбул, Румъния и Гърция. Печелила е конкурс в Южна Корея – „Кралица на красотата“, а на остров Миконос става „Мис Туризъм Европа“. Тя е първата българска манекенка, която получава приз за най-добър модел в Милано през 2019 г.

Снимка: Академия за мода

Трикратният носител на „Златна игла“ – София Борисова, откри гала спектакъла на Академията за мода, като представи най-новата колекция на „Romantika Fashion“ в колаборация с младата дизайнерка Доротея Борисова. Впечатляващите тоалети от колекция „Sparkle“ са съвкупност от луксозни ефектни материи, дизайнерски дантели и модерен дизайн, съобразен със световните модни тенденции. Цветовата гама е богата, като включва златисто, сребристо, каменисто синьо, цвят папая и изумруд, в комбинации с естествени пера, кристали и перли.

Снимка: Академия за мода

Модният бранд „Wolf Walley“ с дизайнер Милена Петрова представи колекция „By M“. Върху облеклата, които са изработени от естествени материи, са машинно бродирани фрагменти от Казанлъшката гробница и мозайки от Марцианополис. По време на ревюто певицата Цвети Радойчева изпълни новата си песен “Let me be” и същевременно представи аутфит на модния бранд „Wolf Walley“, специално изработен за нея.

Снимка: Академия за мода

За първи път в ревю-спектакъла на „Златна игла“ взе участие дизайнерката на модния бранд „La Cara Mi Exclusive“ – бизнесдамата Мила Захариева. Брандът стартира с „Home edition“ облекла, с които да ни се иска да излезем навън, за да ги покажем. Екслузивността в най-новата колекция на „La Cara Mi Exclusive by Mila Zaharieva“ е в десенирането на различни материи - десени върху костюми от „супер сатен“, авторски цветове върху спортни вълнени бомбъри, десенирани панталони от кадифе, както и подходящите за сезона палта. Лице на колекцията бе Девора Димитрова, а актрисата Сана Борисова взе специално участие в представянето на предложенията.

Снимка: Академия за мода

Дизайнерите Никола и Десислава Карадамянови, представиха своята последна колекция, която е вдъхновена от силата на човешкото въображение. Този сезон колекция „Miracles“ на модна къща „Бандерол“ включва бутикови дамски рокли и официални спортно-елегантни мъжки костюми. Предложенията за дамите са с бляскави елементи, обемни волани и естествени пера от щраус. Използвани са луксозни материи и ръчни декорации от най-фина френска дантела. Материите при мъжките костюми са естествени, с минимално съдържание на еластан. Аксесоарите са основния акцент, който придава запомнящ се завършек.

Снимка: Академия за мода

Аксел Харди – носител на „Златна игла 2019“ в категория „Модна иновация“, представи колекция „Вамп“, за която е почерпила вдъхновение не само от самоуверените еманципирани жени, но и от онези, които имат силно изразена индивидуалност. Материите на тоалетите са в смели комбинации – пухкави прозрачни плетива с ефирна естествена коприна с бродерия и интересни принтове, както и ламинирани тънки като паяжина плетива в комбинация с дантели, гарнирани с шнурове за подчертаване на красотата на женското тяло.

Снимка: Академия за мода

Ревю-спектакълът закри Албена Александрова – трикратен носител на „Златна игла“. Дизайнерката облече „новата дреха на гаргата“ в колекцията си „Пътуване във времето“, представяйки аутфити с различни имена от световната мода. Те имат какво да си кажат, защото в продължение на тридесет години дизайнерката на „Рошавата гарга“ е между иглата и копчето, и срещите си с идоли като Ив Сен Лоран, Соня Рикел, Кастелбажак, Стефан Ролан и Ханае Мори.

Снимка: Академия за мода

Постановката на ревю-спектакъла по повод годишните награди на Академията за мода бе дело на Боян Караиванов. Водещата Гери Дончева смени две рокли, дело на дизайнерката София Борисова, с които сияеше на модния подиум.

С изключително престижната награда „Дизайнер на годината“ бе удостоена Радослава Лазарова.

Отличието „Модна къща 2021“ отиде при „Алегра“ с дизайнер Радостина Илиева.

Победителите в останалите категории са: Костадин Кръстев – Коко - „Модна фотография“, Елиза Попова отнесе приза за „Моден грим“, а Златна игла за „Най-добър млад дизайнер“ за 2021 година получи Антон Узунов. Любопитно е, че това е втората „Златна игла“ на Радослава Лазарова (първата й беше връчена преди няколко години за най-добър млад дизайнер), Елиза Попова за втори път става гримьор на годината, а Костадин Кръстев-Коко за трети път е награден със „Златна игла“ в категорията „Модна фотография“.

Снимка: Академия за мода

Всички снимки, дело на Антон Марков, Кирил Александров и списание Хайлайф, можете да видите в галерията горе.