1,2,3 .....12! Традиционният за предишни години възглас, с който зрелостниците обявяват вълнуващите си първи стъпки в света на възрастните, и тази година вероятно ще звучи по-различно. Ще има ли абитуриентски балове с балони, шумни тържества и пищни шествия? Ще се състезават ли момичетата да блеснат с креативност при избора на тоалети, някои от които поръчани от чужбина?

Във втората пролет от началото на пандемията е рано да знаем как точно ще се случи празникът на младите хора, които ще оставят зад гърба си училищния праг тази година. Дори и ако смятате да сте празнични в съвсем тесен семеен кръг, предлагаме 7 полезни съвета да не останете разочаровани посред приготовленията.

Снимка: iStock

Две са ключовите думи, с които ще трябва да се справите като възрастен човек, какъвто вече сте. Бюджет и срокове. Баба ви и майка ви със сигурност ще го потвърдят, те също са били абитуриентки, макар и офлайн:

Бюджет

Онлайн пазаруването следва някои изпитани правила, проверени и на живо. Преценете внимателно с какъв бюджет разполагате и кое колко би ви струвало реално. Не само когато плащате - а и когато го получите. Готови ли сте да подарите 300 лв. на съмнително изгоден търговец за клъч, който иначе струва 1000 в официалния магазин на истинската марка? И да получите ... комплект въдици или изобщо нищо?

  • Проверка. Вкарайте в действие някои изпреварващи проучвания! Фантастичните стилето обувки, на които попаднахте в реклама в социалните мрежи, буквално са вашите? Пребройте до 12! Импровизираната заявка невинаги завършва добре. Заложете на познати и препоръчани сайтове, от които успешно са пазарували ваши близки и приятели.
  • И пак проверка! Дори и тогава имайте едно наум - започва ли адресът на сайта с https://(S)? Има ли иконка на катинар в лентата на браузъра? Успявате ли да откриете нещо различно от формуляр за обратна връзка с този онлайн магазин - физически адрес и телефон? Отделете време да проучите на кого смятате да дадете парите си, за да не рискувате да попаднете на фалшиви сайтове в интернет!
  • Цена. Ексклузивна оферта? Ексклузивен е само вашият ден, не забравяйте това! Ако търговецът се опитва да ви убеди, че ще получите сета с козметика или колието на тази цена "само сега", "само вие" или "само ако поръчате двата продукта заедно" и така – всеки ден, най-вероятно нещо не е наред. Това, което поръчвате, трябва да е с обявена крайна цена, да има информация за доставката и за чия сметка е тя. Повтаряме: крайна цена!

Срокове

  • Поръчката ви е необходима най-късно седмица преди големия ден? Не разчитайте търговецът да го знае - той вероятно е затрупан с поръчки, а и законът е ясен, 30 дни е срокът, в който трябва да ви достави поръчаното и дори може да преговаря за отсрочка. Освен ако предварително не е обявил друго. Ако имате намерение да изпробвате роклята за празника предварително, уверете се, че срокът за доставка не изтича след събитието.

Снимка: iStock

План Б. Връщане на онлайн покупка?

  • Когато получите продукт, поръчан онлайн, трябва да знаете правилото "14 дни право на връщане". Ако е дизайнерска рокля, шита по поръчка специално по ваши размери и дизайн, най-вероятно ще ви откажат връщане или замяна. 
  • Подсигуряването е изключително важно! Когато станете студенти, ще видите, че и с онлайн рефератите е същото. Засега се погрижете да документирате и запазите на сигурно място всичко, което има значение за вашата поръчка. Фактура. Потвърждението й по имейл. Извлечение от плащането. Имейлите, които си разменяте с фирмата. Ако нещо се провали, тези документи могат да ви бъдат полезни!
  • Нещо с поръчката се провали - например не получихте нищо или се очертава да пристигне чак за Коледа? А търговецът е някъде в ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство и не ви съдейства? Без паника, съберете всичко, с което можете да ни разкажете за проблема, и го пратете към Европейски потребителски център тук.

 Още полезни насоки вижте тук и тук.