Дните преди дългоочаквания абитуриентски бал, съвсем разбираемо, са изпълнени с много вълнения, тичане по магазините и шивашките модни ателиета, с дилеми и колебания какъв да бъде тоалетът. Няма абитуриентка, която да не е поставена пред трудния избор на модела, цвета и материята на балната рокля.

Съществуват, макар и малко на брой, естетични норми, които гарантират хармонията, добрия тон и изящния стил

В това число е и умението елегантно и с вкус да се съчетават цветовете на тоалета с типажа на външните белези – цвят на очите, цвят на тена и, естествено, цвят на косата. Безспорно косите и техният цвят са емблема на общата ни визия, и съобразяването и постигането на хармония с тяхната форма и цвят при избиране на тоалета са сред основните изисквания. Ако обаче сте си харесали вече рокля с определен цвят, защо пък да не промените цвета на косата си, разбира се, ако е необходимо.

И така. Избор на цвета – да поговорим за него.

Според големите световни стилисти, ако сте с руса коса,

светлосиньото, морскосиньото, светлозеленото, кремавото и бялото ще ви отиват най-много. По отношение на жълтото, оранжевото, червеното, лилавото, кафявото и сивото, трябва да бъдете предпазливи. Ако обаче искате да подчертаете светлия цвят на косата си, най-доброто решение е черната рокля.

Аманда Сийфрид, Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Кестенява ли сте,

ярките цветове, като почти всички нюанси на червеното и наситено оранжевото са за вас. При подходящ тен са за препоръчване жълтото и зеленото – тези цветове подчертават хубавия кафяв цвят на косата. Съответно нежните пастелни тонове и бялото не са от най-подходящите. Обаянието и класиката на черния цвят обаче ще ви подхождат изключително и ще ви дари с изисканост и класа.

Миранда Кер, Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Ако сте червенокоса

не би трябвало да избягвате масленозелените тонове, кафявозелените и дори чисто зелените – за вас те са много ефектни. Тук обаче не са подходящи червеникавите нюанси, като розово, червено или оранжево. Синият цвят във всичките му нюанси също би ви подхождал. Но черното и бялото или класическото съчетание между двата цвята е неотразимият вариант.

Джесика Честейн, Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Чернокоса или тъмнокестенява

бургундско червеното, бордото, пурпурното, керемидено червеното – това са вашите цветове. Тези чувствени тонове най-благоприятно и магнетично подчертават ефекта на тъмния цвят на косата.

Миранда Кер, Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Всички типове

трябва да бъдат предпазливи спрямо пъстрите дрехи и много да се внимава за хармоничното съчетание на различните цветове. Един основен тон в няколко нюанса ще предизвика много по-голямо възхищение, отколкото твърде резките контрасти.

Миранда Кер, Снимка: GettyImages/Guliver Photos