За абитуриентите, за това как зрелостниците да се подготвят за предстоящата вълнуваща вечер, за новите тенденции в модата на прическите, за добрия вкус и грижите по поддържане на косата, имахме честта да разговаряме с Мари Воденичарова – професионален стилист и коафьор в Салон за красота "Фльор стайл".
Мари ни посрещна с широката си усмивка и заразително слънчевото си настроение. Благодарни сме за времето, което тя ни отдели и за професионалните съвети, които ще бъдат от изключителна полза за всички абитуриенти:

Като цяло какви са впечатленията ти относно избора на абитуриентите за прическа? Следват ли модните тенденции или искат да изглеждат така, както те се харесват?
За младите момичета и момчета завършването на средно образование е важен етап от развитието им като зрели и отговорни личности. Именно затова абитуриентските балове са израз на отношението и вкуса на всеки индивид (повлиян, естествено, и от средата, манталитета, традициите, модните тенденции и редица други предпоставки). "Палитрата" е богата – форми, размери, цветови типажи: всичко дава отражение върху крайния резултат. Младите хора имат във въображението си идеи за това как искат да изглеждат, но много често липсата на опит не им позволява да погледнат реално на фантазиите си. Близки, роднини и приятели също объркват възможностите и представите на младежите.

Какви съвети би дала на зрелостниците тази година относно подготовката и избора им за прическа на бала?
Почти без изключение при всички ситуацията налага много бързо превключване от спортен, небрежен или градски шик стил в елегантен, класически и официален. Много често "децата" не са свикнали да ходят на токчета, за стойката и финеса също се изисква време. Желателно е тоалетът да е избран и да е факт, след което се надграждат всички аксесоари, стил прическа и грим. За да се чувстват малките дами удобно в този важен ден препоръчваме лесни, леки и удобни прически. Ефирно прибрани коси, придаващи обем и артистични арабески, масури и къдрици, излъчващи женственост и невинна кокетност. Нито един детайл не бива да "тежи" върху крехките и нежни лица.

Ефирно прибрани коси, придаващи обем и артистични арабески, масури и къдрици, са сред модните тенденции тази година, Снимка: Мари Воденичарова

Ето защо от съществено значение за добрия и стилен вкус е получаването на професионална и компетентна консултация от специалист (козметик, масажист, маникюрист, педикюрист, фризьор). Той най-точно и правилно ще определи как да протече индивидуалната подготовка на всеки според нуждите и търсените акценти.

Какви са модерните визии за прическа тази година?
От края на миналата година навлезе т.нар. омбре ефект в косите и ноктите. Характерното обагряне на краищата на косите е особено ефектно, когато косата изглежда добре поддържана, здрава, лъскава, подвижна. Разбира се, все още някои от младите момичета се увличат по ретро стила от 60-те и 70-те години, който също има място сред модните прически тази година. Хипи вълната влага в косите дълги и шарени птичи пера. Предишното лято те бяха аксесоар за ушите, а сега са вплетени в женската грива. Знае ли човек, може някоя млада госпожица да избере точно този бунтарски етно стил за своя бал, който, между другото, е едновременно доста практичен и екстравагантен за това мероприятие. Модни са плитките, перата, меките вълни, както и ефектът "вятър в косите". Ако изборът е спусната коса, добре е да й се придаде блясък, жизненост и обем чрез т.нар. кератиново прераждане.

Хайде, да не пренебрегваме момчетата. Какво трябва да знае един абитуриент, за да изглежда страхотно на бала?
Момчетата също са много суетни. Те отдавна обръщат голямо внимание на външния си вид. Ежемесечното посещение при предпочитания коафьор отдавна е норма и при тях. Независимо какъв е стилът им, основното за прическата на готините младежи е добре поддържаната линия – чиста и безупречно стилизирана. На пазара се предлага широка гама продукти за мъже, в това число и грижа за косата, но най-добър съвет и избор може да даде и предложи личният фризьор според индивидуалността.

Няколко съвета как да подхраним и освежим косата след зимните месеци, за да бъдем през пролетта със здрава и блестяща коса, а на бала да сме наистина зашеметяващи?
Баловете са в края на пролетта, така че това дава достатъчно време, за да може след дългата зима да се подготви целият организъм и външен вид. Препоръчително е всеки от нас да обърне внимание на почистващите процедури (външни и вътрешни) – изчистване от натрупаните токсини в организма, които сами по себе си също създават проблеми на кожата, както и на активната спортна (двигателна) дейност. Все пак тоалетите са летни и е хубаво тялото да изглежда поддържано и стегнато.

След зимата косата има особена нужда от грижи. Студът и неблагоприятните атмосферни влияния, носенето на шапки и шалове стресират косата. Пролетта е подходящото време, когато косата може да се освежи с едно по-дълбоко подстригване. От такова най-голяма нужда имат химически третираните коси, преминали през бои, кичури, химическо къдрене. Много ефективна се оказва терапията с технологията – Q10 – специално разработена за нуждите както на третирани, така и на естествени, с години неподдържани дълги коси, загубили своята жизненост с течение на времето под въздействието на всякакви вредни атмосферни условия, небалансиран режим на хранене (чести диети) и стрес.

Би ли ни разказала малко повече за Q10-технологията?
Q10 – колаген – технологията помага за стимулиране на корените на косата, за да се активира производството на два кератина, които с течение на времето не се синтезират. Аминокиселините дълбоко проникват и заздравяват косата. Силиконовото масло изглажда, подобрява и поддържа блясъка и еластичността на косата.

И за финал - твоето послание към абитуриентите?

Да бъдат целеустремени. Да знаят какво искат и никога да не спират да следват мечтите си!

В галерията над интервюто може да проследите под различен ъгъл стъпките покрай оформянето на една класическа прическа и едновременно изключително актуала за абитуриентския бал тази година.