"Можеш да похарчиш един долар за сако, а можеш да дадеш и хиляда долара за същия вид дреха. И ако видите тези две сака облечени на улицата, вероятно няма да разберете кое от тях е скъпото."

Думите са на актрисата Хелън Мирън и ние сме напълно съгласни с тях. Магазините втора употреба крият истински богатства, които са обличани веднъж или броени пъти, качествени произведения на изкуството, както и дизайнерски дрехи, които може да купите на символична цена. И няма никакво значение дали сте известна холивудска звезда, защото и те го правят – обожават да помагат на природата и да откриват находки в магазините „секънд хенд“, както още ги наричаме.

В специалната Зелена седмица на bTV ви разказваме за няколко известни дами, които буквално могат да си позволят каквото поискат, но вместо това дават шанс на вече използвани дрехи, както и на планетата. Ето кои са те:

ДЖУЛИЯ РОБЪРТС

Снимка: Getty Images

Джулия Робъртс е успяла, известна и много богата. Да, на червения килим я виждаме облечена в скъпи тоалети на световни дизайнери, но в ежедневието си актрисата носи дрехи находки от магазини втора употреба. Тя често пазарува от подобни места и казва, че го прави най-вече за децата, които бързо израстват дрехите или постоянно променят вкусовете си. 55-годишната холивудска звезда с най-красивата усмивка е виждана да пътува през уикендите в търсене на нови магазини втора употреба.

САРА ДЖЕСИКА ПАРКЪР

Снимка: Getty Images

Ако някой разбира от мода, то това със сигурност е Сара Джесика Паркър, която е носила едни от най-красивите тоалети, които някога сме виждали по телевизията. Актрисата споделя, че документалният филм „Истинската цена“ (“The True Cost” - филмът показва условията на труд, създадени от индустрията за бърза мода) от 2015 година е отворил очите й за магазините втора употреба. През 2016 година тя заявява пред Vanity Fair, че ще купува на сина си само дрехи от подобни магазини. Самата тя е виждана много често да пазарува носени дрехи по време на пътуванията си.

 

ДРЮ БАРИМОР

Снимка: Getty Images

Първата филмова изява на Дрю е едва на 11-месечна възраст, а състоянието й се оценява на 126 милиона долара. Напълно сигурно е, че тя може да си позволи каквото си поиска. Въпреки това звездата от „Ангелите на Чарли“ заявява, че си купува дизайнерски дрехи само когато са на разпродажба и цените им са намалени драстично. През 2010 година тя показва на света, че можеш да си елегантен на светски събития и с рокля за 25 долара от магазин втора употреба.

ХЕЛЪН МИРЪН

Снимка: Getty Images

Голямата Хелън Мирън описва себе си като „човек, който си купува рокля от магазин за втора употреба, но си отваря бутилка шампанско“. Ако можеше да си отвори шампанско втора употреба, вероятно щеше да го направи! Не се и съмняваме, че при всеки удобен момент, тя си пазарува находки, които вече някой е носил, защото самата тя казва "Можеш да похарчиш един долар за сако, а можеш да дадеш и хиляда долара за същия вид дреха. И ако видите тези две якета облечени на улицата, вероятно няма да разберете кое от тях е скъпото." И щом Хелън Мирън го казва, значи е вярно!