На 26 октомври православните християни почитат свети Димитър Солунски. Патриарх Неофит ще посети днес столичния храм "Св. Димитрий" в кв. "Хаджи Димитър", където ще участва в празничната богослужба. Димитър Солунски е роден през 3 век в Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкуп възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница. Преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го убили с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Свети Димитър се приема и за закрилник на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички ангажирани в сферата на строителството.  Професионален празник е и на ковачите, техниците, инженерите и металурзите. 

Димитровден е предвестник на зимата и студа -  "Дойде ли Димитър, идва и снегът". 

Имен ден днес празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Даниела, Даниел, Диян/а, Диан/a.    

На 26 октомври празника си отбелязват градовете - Сливен, Видин и Айтос.