Никоя модерна жена днес не може да си представи какъв би бил животът и без чорапогащник или чорапогащи. Още повече, че има професии и работни места, на които нежният пол не би „оцелял” без да носенето им. Има жени, за които чорапогащникът е приятел номер едно. Това са например бизнес дамите, които слагайки пола за офиса, просто няма как да не допълнят съчетанието. Има обаче такива, за които носенето му е истински кошмар: лесно се смъква и създава некомфорт през целия ден. Сигурно и доста често ви се е случвало по средата на работния ден да отскачате до близкия магазин, за да купувате нови чорапогащи, защото старите просто са се скъсали. За да се чувствате добре в своята „чорапогащена” кожа и да не я възприемате, като затвор за краката си, трябва да имате предвид някои тънкости, когато избирате своя чорапогащник, като размер, цвят, плътност, пране и др.

Чорапогащникът с ограничител: в горната част е по-плътен, което го прави по-сигурен при късане. Съществуват много модификации на този вид с по-еластична и плътна горна част, които се използват, като трик за вталяване на талията и ханша. Видовете без ограничител, просто са с еднаква плътност навсякъде. Удобството при тях е, че можете да облечете по-къса пола или рокля без да се личи ограничителят.

Има видове, които са с ограничител и парче, което е сложено по продължението на шева, минаващ отдолу. Идеята е за по-голяма свобода на движенията и предпазване от късане точно на тези места. На пазара можете да намерите и разнообразие от видове без ограничител, но с парче. Ако обувките, които ще носите са затворени, най-добре би било да изберете чорапогащник с уплътнител на пръстите. Така няма да се притеснявате, че именно от там ще тръгне бримката. Ако обаче обувките са с открити пръсти нямате избор- трябва да си купите такъв без уплътнител.

Основната суровина, която се използва за изработка на този вид „дреха” е полиамидната коприна. Всички знаем, че съществуват и такива с процентно съдържание на ликра. Те са по-еластични, по-лъскави и по-удобни. Микрофибърът е най-луксозната материя , както и най-трайната.

За да си изберете правилния за вас чорапогащник, трябва да знаете няколко факта и за тяхната плътност. Това ще има значение за местата, които ще посещавате (дали са работна обстановка или навън с приятелки), както и за сезона. Плътността тук се измерва в дение и колкото по-високо е като цифра, толкова по-плътни ще бъдат и вашите чорапогащи. Общоприето е, че чорапогащи от 60 и повече дение са плътни; 30 - 50 дение са полупрозрачни; 20 дение са стандартни прозрачни; 15 - 19 дение са много прозрачни; 10 - 14 дение са супер прозрачни; до 9 дение са ултра прозрачни. За зимните дни се препоръчват изделия от 40 и повече дение, а за пролетните и летните дни стандартната плътност е 15-20 дение.

Относно размерите – таблицата я има на всички опаковки на чорапените изделия. За ориентир в размера служат вашето тегло, ръст и ханш.

Заради фината материя, от която са изработени чорапогащите, не се препоръчва те да се перат в пералня, нито да се сушат на непряка слънчева светлина или в близост до отоплително тяло. Температурата на водата при ръчно пране не трябва да е по-висока от 30 градуса. Знаем и за тънкосите при обуването им: първо ги навиваме и после внимателно разгъваме по дължината на крака.

Тази „дреха” не е само за да не са ни голи краката или за да ни топли през зимата. Фигуралните и цветни чорапогащи от дълги години са истински хит и придават завършен вид на вашата фигура. Ако искате те да се превърнат във ваш пръв приятел, то тогава изберете правилния размер и плътност, както с или без парчета и ограничители и задължително обърнете внимание с какъв цвят дрехи от вашия гардероб ще можете да ги съчетаете.