Смела, дръзка, неопитомена... Това са характеристиките на жената, избрала винтидж/vintage за основен елемент в гардероба си и успяла да пренесе духа на 40-те, 60-те или 80-те и в 21 век! Несъмнено най-добрият начин открито да заяви присъствието си и да покаже класа където и да е!

Винтиджът е съчетание на дрехи с ретро визия, с открояващи се елементи, характерни за епохата, в която са създадени. Стилът се появява на модната сцена през 90-те години, вдъхновен от навлязлата мода за защита на околната среда и преработването на отпадъците и повторната им употреба. Така че, ако носим старите си дрехи, преправени по оригинален начин, ще спестим на природата поредния изхвърлен боклук.

В зората на създаването си този начин на обличане е бил предпочитан от хора с по-ниски доходи, но през 2001 се превръща в истинска истерия, след като Джулия Робъртс се появява на червения килим, носейки рокля от 1992 година.

Коприна, дантела и шифон са предпочитаните материи за винтидж облеклото. При обувките хит е кожата, която колкото по-изтъркана, толкова по-добре. Що се отнася до бижутата, течението не подминава и тях. Основният акцент пада при брошките, особено тези с антикварна стойност. Стари гердани, перли и пръстени, шалчета от коприна и тафта, всички те неизменно са част от винтидж визията.

Днес големите модни къщи Диор, Луи Вюитон и Шанел успешно налагат тази модна вълна в колекциите си. Най-търсени са моделите от 1950 година, а цените започват от няколко десетки долара и достигат до няколко хиляди.

Винтидж преобладава и в гардероба на звезди като Ванеса Паради, Агнес Дийн, Сара Джесика Паркър и Никол Кидман.

Ако смяташ, че винтидж е твоят начин да заявиш за себе си, придай смело индивидуален почерк на дрехите, които си намерила в стария шкаф на баба си,  изровила си в антиквариата или second hand магазина. Със сигурност ще оставиш неизличима следа навсякъде, където се появиш. Чувствай се свободна да съчетаваш изтърканите дънки с рокля и сандали с висок ток със стара протрита чанта, защото колкото по-старо, толкова по-забележително!