Sofia Restorant Week е едно от вкусните кулинарни събития в София - пиршество за очите и небцето. Първото издание на фестивала се проведе от 7 до 13 май, и след като много хора си облизаха пръстите, опитвайки селекция от ястия, от 10 до 16 септември различни ресторанти отново се включиха в инициативата.

През септемврийската седмица общо 30 заведения предлагат свои дегустационни менюта, всяко на цена от 25 лв. Посещаваме няколко от тях, за да ви споделим впечатленията си за качеството на храната и напитките, обслужването и обстановката. Вярваме, че мнението от личен опит и дадено, с участието на един от най-чувствителните човешки органи – небцето, няма как да бъде подвеждащо.

Посрещат ме в Crystal Burger & Steak, за да опитам две различни менюта, във всяко от които основното е това, в което са се специализирали, а именно бургерите.

Мястото
Crystal Burger & Steak се намира в Sofia Ring Mall. Вътрешното пространство е опасано от затворена тераса, а има и маси на открито. Интериорът носи усещане за топлина, заради дървените маси и столове, и лекота, заради светлите цветове и зеленината.  

Снимка: Калин Николов

Дегустация - как беше? 

Меню 1 започва със салата от домати с мариновани чушки, прясно биволско сирене и пъдпъдъчи яйца. Една доста приятна комбинация, в която се усеща, че зеленчуците са пресни и хрупкави. Използването на пъдпъдъчи яйца, а не на традиционните кокоши, я прави интересна.

Снимка: Калин Николов

Основното ястие е бургер Кристал с говеждо кюфте, яйце, бекон, рукола, карамелизиран лук, зеленчуци, отлежал английски чедър и трюфел паста. Според Шарл Мишел, който е специалист по възприятие на храните от Оксфордския университет, идеалният бургер е висок 7 см и се състои от 9 пласта. Меря височината на бургер Кристал, който се казва 8-сантиметров, а пластовете му, включвайки и хлебчето, са точно 9. Месото е българско говеждо, от породата Блек Ангъс.

За да поръчате бургера, трябва да уведомите сервитьора 10 минути предварително, както и да уточните дали искате да е Rare, Medium Rare, Medium, Medium Welldone, Well-done. Необходимостта от време ми подсказва, че бургерът е прясно приготвен. Кюфтето е със златиста коричка, а вътрешността му е мека, с лек розов отенък. Лукът е карамелизиран и определено ме спечелва с деликатната си сладост. Труден е за ядене и няма как да не изтървете част от месо или зеленчук в чинията си. Но бургерите се ядат точно по този начин, както са и приготвени – със страст и цапане! 

Снимка: Калин Николов

Комплимент от заведението е домашно приготвеното лимончело. Ликьорите и напитките от тяхното семейство не са ми по вкуса. Но определено е добре да оправите вкуса в устата си с нещо леко и стипчиво, преди десерта. Така ще му се насладите много повече.

А той е крем брюле, чиято коричка запичат с горелка пред очите ви. Ефектно и ароматно! Обичам да счупвам захарната кора с лъжичка и не пропускам да направя любимия си ритуал и тук.

Меню номер 2 включва стартер - пилешки крила по азиатски. Приготвени са с джинджифил, сусам, соев сос и мед. Облизвам си пръстите и защото е вкусно, и защото сладката глазура полепва.

Снимка: Калин Николов

Основното е бао бургер вариация. Това са традиционни тайвански бургери, от които единият с патешко конфи, гъби шийтаке, фъстъци и якинику и бургер със скариди, айсберг, авокадо, тогараши и цукемоно, поднесени с оризови спагети. Хлебчетата и на двата са изключително меки. Вкусът е леко пикантен, заради сухата подправка, използвана за овкусяване.

Снимка: Калин Николов

Десертът в това дегустационно меню е чийзкейк с манго – лек и ароматен, красиво декориран със зърна нар.  Разбира се, отново предшестван от комплимента от заведението - домашно приготвено лимончело.

Подходящо ли е за деца?

Да. В заведението има столчета за хранене. Разполага и достатъчно пространство малчуганът да се поразходи, а и откритата тераса е достатъчно голяма. Графиките по стените, тип черна дъска, също предизвикват детското внимание. Към бургера има особено приятен и хрупкав картофен чипс, така че дори детето да не хапне нищо от останалата храна, това със сигурност ще изяде.

Снимка: Калин Николов

Защо давам вдигнат палец на Crystal Burger & Steak?

Чаша вино е едно от предпочитаните питиета от жените за вечеря. В голяма част от заведенията на въпроса „Какво е виното на чаши?” съм получавала следните отговори – „Наливно” или „Бяло и червено”. Незадоволителна информация, която донякъде показва и липса на подготовка у сервитьора. Тук не само не ми казаха това, но ми изброиха от кои изби идват бялото, червеното и розето, което могат да ми предложат по този начин. Малкият минус бе, че виното не беше достатъчно охладено.

В ресторанта раздават меки одеяла за завиване, ако въпреки хладното време искате да сте навън и да се наслаждавате на гледката. А тя наистина е приятна – към зелената Витоша, лениво излегнала се, като преяла с вкусни бургери жена.