Street food Baozi е малко място с улична храна от азиатската кухня. Съвсем скоро то отвори врати на на ул. "Аладин" 5, в София. Твърде лесно е да го подминете, защото е заобиколено от поредица други малки места, предлагащи храна, тип take away. Лекият аромат на китайски ресторант, който е познат на повечето от нас, ще ви упъти. 

Снимка: Bistro.bg

Защо Street food Baozi е различно?

Мястото предлага азиатска кухня, което го прави различно от широко разпространените други street предложения за хапване - банички, пици на парче, традиционната българска храна и дюнерите. Сервира се в картонени кутии и купи. Може да си вземете храна за вкъщи или да хапнете в почивката на някоя пейка или на свободните маси в на партера в City tower.

Какво може да хапнете там?

Паучи (други имена - баодзъ, хъмбау, пау) е малка тестена кесийка с пълнеж от месо и зеленчуци. Приготвя се изцяло на пара - както самото тесто, така и плънката му. Докато чакаме пред Street food Baozi, за да си поръчаме паучи, минава човек, който възкликва - "Ааа, пелмени!" Но не! Паучи не са пелмени, не са дъмплинг и са варено тесто с пълнеж. Всъщност паучито дори не се вари, нито се пече, нито пък се пържи. То се приготвя на пара в специални съдове. 

Паучито се яде с ръце, затова не се учудвайте, че за него няма да ви дадат вилица и нож. По форма и начин на ядене може да го оприличите на бургер, но това само ако искате да търсите прилика с нещо. Иначе е съвсем различно. Хващате го с две ръце и отхапвате. По принцип паучито е закуска. Ние, от Bistro.bg, обаче го препоръчваме за обяд или вечеря. Едно паучи със супа или две паучита с месо са напълно достатъчни да задоволите глада си в обедната почивка и да продължите работата си концентрирано.

Снимка: Bistro.bg


Паучито с телешко месо (2,20 лв. за 200 грама) е вкусно и питателно. Месото вътре беше хубаво и като качество, и като овкусяване и приготвяне. Може би тестото имаше нужда от още малко термична обработка, защото ни дойде една идея сурово. Когато го поставихме върху салфетка, хартията полепна по него и трябваше да ощипем доста от дъното му преди да го хапнем. 

Снимка: Bistro.bg

Непременно опитайте нудълс супата със зеленчуци (3,40 лв. за 420 мл). Особено тази с бульон с микс от подправки и мисо паста. Мисо е традиционна японска подправка, произведена чрез ферментация на сол и соя. Сигурни сме, че тези супи ще са истински съкровища през зимата, когато имаме нужда от сгряване и да излекуваме някоя и друга настинка. Супата е богата на сварени и пресни зеленчуци, с плътен вкус, наситен, силен бульон. Отгоре има дори свежи зелени кълнове. 

Снимка: Bistro.bg

 

Какво друго може да поръчате тук? 
Спагети с пилешко филе (със свинско месо или с телешко месо) и сос по избор (420 г, 4,40 лв.), ориз с пилешко филе (със свинско месо, с телешко месо) и сос по избор (420 г, 4,40 лв.). Като добавка може да сложите зеленчуков микс (150 г, 1,20 лв.) или сос - натурален, пикантен, сладко-кисел или къри. Ще ви дадат да опитате всеки от тях, стига да поискате, преди да го добавите в храната си. 

Препоръчваме ли това място?

Препоръчваме непременно да опитате супите! 
Отчитаме като плюс това, че използват картонени кутии и купи, а не пластмасови. Въпреки това неизменно се да добавят и пластмасови комплекти вилица и лъжица, които могат да бъдат заменени с бамбукови или друг тип безвредни или рециклируеми. 

Снимка: Bistro.bg