„Всичко започна преди около 10 години, когато двамата се запознахме“ – разказва ми Янита, докато опитвам предястието с октопод, калмари и скариди. „Ох, ще се разплача!“ – подхвърля на минаване край масата ни Денислав, който е другият собственик на мястото. На хора, които влагат толкова емоция в живота и в работата си, няма как да не им се получи, защото любовта е най-близкото нещо, което имаме до магията. А когато работата е свързана с храна, магията става видима – ври нещо, друго бълбука...
Ресторант 59 е едно от най-новите места с вкусна храна във Варна, отворил врати през лятото на 2018 г. Точният адрес е ул. „Юрий Венелин“ 4. На партера има само две маси, но цялото, огромно помещение се разгръща, когато слезете надолу по стълбите. Приземният етаж е усвоен по новаторски и интересен начин, така че няма и следа от усещане за затворено пространство под земята. По цялата дължина на стената има фалшиви прозорци, които светят с пейзажи с просторни зелени поляни, дървета и слънце по тревата.
Интериорът създава усещане за топло, светло и уютно. Цветовете са светла охра, зелено и жълто. Двете помещения са свързани с леко извито стълбище, като от височината на стълбите се образува фототапет от водопад и скали, покрити с меки, зелени лишеи.
Янита и Денислав се запознават в колежа по туризъм „Константин Фотинов“. Още от тогава и двамата споделят мечтата за малък ресторант. Научават много за храната и любовта, обикаляйки на специализации в Англия, Франция и Германия. За да се върнат отново в България и да приложат наученото на практика тук.
„Името на ресторанта е свързано с рождените ни дати – той е роден на 9.09, аз на 5.05. В ЕГН-тата си имаме много петици и много деветки. Затова решихме, че тези числа са съдбоносни за нас. В началото искахме нещо малко, но когато видяхме проекта за заведението, толкова ни хареса, че решихме, че точно така ще бъде. Менюто измислихме двамата заедно. Но както за него, така и за други неща, свързани с ресторанта, сме се консултирали и с външни хора, за да избегнем навреме евентуални грешки. За менюто ни помогна Веселин Калев, който е топ готвач в едни от най-добрите ресторанти в Европа, и също се завърна на родна земя като главен готвач на ресторант в хотел на Боровец.”
В менюто има 5 вида салати – микс от свежи салати с морски дарове (10,50 лв), „Цезар (9,50 лв.), чери доматки с моцарела и рукола (9,30 лв.), шопска салата (5,20 лв.) и зеленолистни с печен патладжан, орехи и мед (7,50 лв.).
„Работим с чисти продукти. За да стигне храната до чинията, тя идва отнякъде, затова производителите не бива да се омаловажават. Това е важно за нас. За чистата продукция от зеленчуци, плодове и подправки сме избрали На село е по-вкусно. От друго място поръчваме да ни отглеждат различни кълнове. Има и продукти, които не могат да се намерят в България – като например октопода, който е от Мароко, но повечето неща са местни.“
Поръчваме въпросния октопод, който пристига в компанията на хрупкави кръгчета калмари, аранжирани върху черупка от мида Сен Жак, ароматен маслен сос и скариди. Лекият глад ме кара да искам нещо повече от салата, но по-малко от основно ястие. Затова топлото предястие ми се струва добър избор. Различното в композицията е дехидратираният лимон. В ястия с морски продукти сме свикнали да виждаме и усещаме по небцето си свежестта и сочността на пресен резен цитрусов плод и сушеното парченце е малко като неканен гост в чинията ми. Оказва се обаче също толкова прочистващо небцето и освежаващо с киселинността си, когато се престрашавам да го опитам. Дехиратирането е концентрирало и съответно подсилило вкуса му.
Основните ястия са с месо, риба, а има и бургери. Всеки бургер се сервира с домашни пържени картофки или малки хрупкави скаридки и сосове – кетчуп, майонеза, лимонов сос или BBQ сос. Месните ястия не са много – напротив, стегнато, но разнообразно меню, което може да задоволи различните вкусове. Може да избирате между пилешко филе с диви гъби (13,90 лв.), свинско бон филе с градински зеленчуци и пюре от картофи (18,90 лв.), свински котлет със зеленчуци на плоча или домашни пържени картофи (14,90 лв.), рибай стек с пържени картофи (39,90 лв.), телешки рам стек с лук, спанак и яйце (28,80 лв.), или агнешки бут с киноа и мента (21,50 лв.).
Показват ни свинския котлет със зеленчуци на плоча преди да бъде приготвен. Пространството е достатъчно разчупено, така че всеки малко по-любопитен клиент да може да надникне и да види какво се случва в кухнята и как се приготвя неговото ястие. А и когато знаеш какво правиш, няма какво да криеш! Вече приготвен, котлетът ни изглежда така – сочен, с леко розова вътрешност, със сос, в който има няколко капки уиски, вкусни зеленчуци и стръкчета мащерка, с чиито листенца може да поръсите месото, за да стане още по-ароматно.
За виното сa се доверили на Kose Wine. Има подбрани бутилки, но и наливно.
„Ако някъде нещо не е било както трябва, десертът може винаги да сложи добър финал. Искахме десертите ни да са нещо, с което да се отличаваме от другите.“ – отговаря Янита на въпроса ми какво е това ястие, което всеки трябва непременно да опита в ресторант 59. Поръчваме си крем брюле по класическа рецепта и канола с меренг. И да, наистина десертите са превъзходни! Вече можем да си тръгнем и да си отнесем с нас аромата на препечена захар.
- Какво друго искате да ви се случи в бъдеще?
- Едно дете, ако се случи, ще е много добре. То ще ни даде още по-голям стимул.
Като всяко дете и на ресторант 59 може да му е малко трудно да проходи в началото, да има своите малки кулинарни грешки или трудности с намирането на персонал. Но неуверените стъпки в началото са единственият сигурен начин да стъпваш стабилно в бъдеще!