Белгийският франчайз с японска кухня Umamido, разработен в Брюксел, Антверпен и Женева, отвори врати тази година и в София, на ул. „Стефан Караджа“ 12Б (зад НАТФИЗ).

Снимка: Евгений Милов

Собственикът, живял 25 години в Белгия, пробвал рамен за пръв път миналата година в Umamido, в Брюксел, и истински харесал ястието и концепцията на ресторанта. Така, след няколко разменени мейли с белгийския собственик, първият Umamido отваря в България в началото на годината.

Umamido означава „пътят към вкуса”. Заведението е нещо средно между Fast food и ресторант. Стилът му е минималистичен, без излишни елементи, които да разсейват от вкуса на ястията.

Снимка: Евгений Милов

Идеята му е храната да се поднесе и изяде бързо, нищо че приготвянето й отнема доста време. Оттук идва и самата философия на Umamido – „бавна храна, поднесена бързо”.

Разбира се, акцент в менюто е традиционното японско ястие рамен (само в Токио има над 8000 рамен ресторанта). Една от най-важните съставки на ястието – домашният бульон, се подготвя от 12 до 48 часа. Раменът съдържа още филета месо, японски нудли, четири вида зеленчуци, сусам и рохко яйце. Сервира се с клечки, но и с лъжица заради бульона.

Ramen of the Chef - подходящ за напреднали
Снимка: Евгений Милов

В Umamido се предлагат осем вида рамен (от 15 до 17 лева), които в зависимост от бульона са пилешки, свински или със скариди. В хода на лятото за седмица-две ще има и с омар. За вегетарианците е предвиден мисо бульон с тофу, а за по-напредналите – Shoyu Ramen, със свински бульон и соева паста.

Kara Miso Ramen - за новаците на японската кухня
Снимка: Евгений Милов

По принцип раменът е леко пикантен, но можете да си поръчате и непиканта версия.

Предястията включват едамаме (зелен боб), уакаме (японски водорасли), Kimchi Pork Bun (хлебче на пара със свински бекон и кимчи) и гьоза (японски равиоли), която може да е вегетарианска или с пиле.

Снимка: Евгений Милов

Салатите (10 лв.) са два вида – Chucka Salad (микс от зеленчуци, чука сос, нудъли и свински врат) и Midori Salad (краставици, спанак, соеви кълнове, сладък грах, водорасли и дресинг).

Колкото до алкохола, освен вино и бира (включително японската Asahi), заведението предлага и традиционното саке.

Снимка: Евгений Милов