Раменът е традиционно японско ястие, вид супа с много зеленчуци, яйце, месо и тънка паста.  
Преди около година собственикът на Киппоши, малко заведение за рамен в Токио, се чудел какво да направи, за да предложи на клиентите си красиво ястие, което да задоволи всички сетива. Така се родил синият рамен.  

Той е уникална комбинация от традиция и модерност. Само два дни след появата на синия рамен в менюто, той придобива огромен успех.

Създателят му не споделя на какво се дължи мистичният му син цвят, но твърди, че е напълно естествен процес. Едно от предположенията е, че цветът се дължи екстракт, извлечен от спирулинови водорасли. 

"Clear Chicken Soup Blue" се продава за 900 йени, или около 13 лв. 

В синята супа има пресни зеленчуци, осолено яйце и филийки от специално печено пилешко филе.