В центъра на София, малко след като "Солунска" и "Граф Игнатиев" са се "здрависали", може да хапнете от ястията на една легенда - бай Данчо, готвачът на Тодор Живков. Истинското му име е Йордан Стоичков, роден през 1948 г. в село Скрино. Мястото се казва "Ретро скара" и интериорът е толкова забележителен, колкото и това, което ще ви сервират в чинията. По стените на заведението са закачени плакати с призиви и лозунги, известни от времето на комунизма и социализма. 

Попадаме в бистрото случайно, но всъщност никога няма нищо случайно! Ако бяхме подминали високата табела, нямаше да опитаме най-вкусните кюфтета по чирпански!

Обедното меню е кратко, стройно и добре подбрано. Преобладава храната от традиционната българска кухня - рибена чорба (2,80 лв.), имамбаялдъ с плочки сирене и магданоз (4,80 лв.), мусака с кисело мляко (4,60 лв.). Има и ястия с по-модерно звучене - супа "Минестроне" (2,80 лв.), свинско печено "Естерхази" (5,80 лв.).

Снимка: Росица Николова

Ястията идват бързо, топли са и вкусни. Кюфтета по чирпански бяха от чудесна на вкус кайма, ситно смляна и добре подправена. Може да поръчате бяло или черно хлебче със семена, за да не оставите неотопен и соса им. 

Снимка: Росица Николова

Ако след соленото ви се хапва и нещо сладко, десертните предложения са - шоколадов мус (3,90 лв) и боровинков чийзкейк (3,90 лв.). Сок от арония (1,90 лв.) или чаша българско вино (2,90 лв.) може да направи обяда перфектен. 

Обслужват любезно, бързо и без излишно фамилиарничене. Заведението е на два етажа, така че спокойно може да заведете повече хора на обяд. Все пак често се случва да излезете с повече колеги и да няма място за всички в избраното заведение, което не е никак приятно. 

Снимка: Росица Николова

И да не забравяме - девизът на бай Данчо е: “Готви така, че когато някой попита, кой го е приготвил, да не те е срам да кажеш: аз”. 

Точният адрес за заведението е ул. „Дякон Игнатий“ 21.