Любовта ми към френските макарони e причина да забележа Chez Fefe на „Солунска” 12 (между „Христо Белчев” и „Ангел Кънчев”). Заведението е специализирано в класическия десерт, а рекламното му послание “Най-френските френски макарони” е напълно оправдано.

Снимка: Евгений Милов

Тук макароните не са просто десерти, а сладкарски бижута, изваяни с много стил. Неслучайно собственичката Фефе (Chez Fefe се превежда „При Фефе”) е нарекла заведението – бутик. Малко помещение с минималистичен дизайн в лилаво, бяло и тюркоазено.

Предлагат се 22 вида макарони с класически вкусове като ванилия, шоколад и малини, както и по-екстревагантни вариации с босилек, лайм, анасон, мента, чили и ърл грей. Споделиха ми, че обикновено дамите избират по-нетрадиционните вкусове, докато мъжете са по-консервативни и предпочитат класиките.

Снимка: Евгений Милов

За лятото са особено подходящи Maxime (звездовиден анасон и свеж лайм), Violette (виолетка и бял шоколад, моят фаворит) и Rosette (розов цвят, йогурт и сушени малини), който е предпочитан от чужденците заради българското розово масло. Бестселърът им обаче е големият макарон Izpahan Fefe, който е истинско изкушение с пълнежа от пресни малини и ванилов крем.

Другите летни предложения са пет вида сладоледени макарони (ванилия, шоколад, смокиня и йогурт, шамфъстък, сорбе малина и банан).

Снимка: Евгений Милов

Ето и един съвет, който важи за всички макарони: След изваждането от хладилната витрина изчакайте няколко минути, преди да ги хапнете, за да усетите пълноценно вкуса им.

Макароните се правят ръчно и на място, пред самите клиенти. Преди да достигне витрината, един макарон минава поне 11 пъти през ръцете на майстор сладкар.

Най-характерното за френския макарон е, че се прави от фино смлени бадеми, а пълнежът е ганаш и аромати само от цветни води и плодове, без допълнителни овкусители, оцветители и консерванти. Част от основните съставки са класически белгийски шоколад, шушулки ванилия от Мадагаскар, маракуя от Тайланд, портокалов цвят от Италия и шамфъстък от Иран.

Снимка: Евгений Милов

В Chez Fefe всички макарони носят френски имена на мъже и жени. Обясниха ми, че е трудно да се избере име. То трябва да звучи добре и да е лесно за запомняне, а най-важното е да пресъздава вкуса на сладкиша. Тези с дамските имена са по-леки, докато „мъжките” са по-сладки. Carmen например е истински огнена дама с натурален тъмен шоколад и чили, Pierre е с белгийски млечен шоколад и прясна маракуя, а Chloé – с ърл грей, бял шоколад и лешник. Всички макарони струват около 1,70 лв., само „кралският” Marie Antoinette с черен трюфел Peidmont и ганаш от бял шоколад е 2,80 лв.

Можете да купите макарони за подарък в стилни кутийки за 2, 3, 5, 8 или 16 сладкиша. Цените са от 6 до 34 лева, а луксозната кутия с 36 „бижута” струва 61.

В Chez Fefe се предлагат и напитки. Безалкохолните предложения са млечен шейк с черупки от макарони (банан, ванилия или шоколад), домашна лимонада, малинов сироп, както и студен чай от бъз, праскови и свежа мента.

Ако искате да се опияните не само от вкусовете, но и буквално, можете да си поръчате коктейл. Например шампанизирано вино с ядлив хибискус или мохито по класическа рецепта, които се комбинират чудесно с макароните, защото балансират сладкия им вкус.

Снимка: Евгений Милов

Бутик Chez Fefe можете да откриете и на втори етаж в The Mall (Цариградско шосе).